Kampen krijgt iconenmuseum
Kampen krijgt nog dit jaar een nieuw iconenmuseum. De Alexander Stichting voor Russisch-orthodoxe kunst heeft in Kampen een monumentaal pand in de binnenstad aangekocht om de omvangrijke collectie van honderden iconen permanent te kunnen exposeren.
Dit meldde een woordvoerder van de Alexander Stichting donderdag. De door particulieren samengebrachte collectie van de Alexander Stichting bestaat uit honderden op hout geschilderde iconen, gegoten bronzen reisiconen en kruisen uit de vijftiende tot de negentiende eeuw.
Volgens kenners is het een van de meest complete iconencollecties in Nederland. Over de waarde van de collectie wil de stichting „om voor de hand liggende redenen” weinig zeggen, aldus de woordvoerder, maar die bedraagt „zeker enkele miljoenen euro’s.”
De Alexander Stichting, gevestigd in Genemuiden, is enkele jaren geleden opgericht om de kennis over Russisch-orthodoxe kunst in Nederland te bevorderen. Het museum in Kampen krijgt een vloeroppervlak van 450 vierkante meter, verdeeld over tien expositieruimten. Het wordt ondergebracht in een monumentaal pand aan de Buitennieuwstraat, waar tot voor enkele jaren de afdeling gemeentewerken zat.
Zowel aankoop van het gebouw als de verbouwing van het rijksmonument wordt door de Alexander Stichting zelf gefinancierd. Kampen is volgens de stichting een goede vestigingsplaats voor een nationaal iconenmuseum „wegens de historierijke binnenstad en de voorzieningen op het gebied van religie en aan godsdienst gerelateerde kunst.”
Het museum opent naar verwachting in december voor het publiek. De initiatiefnemers rekenen op enkele tienduizenden bezoekers per jaar. Kampen is niet de eerste plek in Nederland waar iconen worden tentoongesteld. In Den Haag en in Uden zijn al iconenmusea en er bevinden zich iconen in de collecties van het Bijbels Museum in Amsterdam en het Museum Catharijneconvent in Utrecht.