Binnenland

Eerste openbare zitting in nieuwe kroongetuigezaak

De rechtbank in Amsterdam behandelt donderdag voor het eerst in het openbaar een nieuwe strafzaak met een kroongetuige. Het onderzoek met de - willekeurig door de computers van het Openbaar Ministerie gekozen - naam Eftermid draait om twee moorden, een moordpoging en voorbereidingen voor moord. Het is voor het eerst sinds het in 2023 gepubliceerde kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat het OM weer gebruikmaakt van een kroongetuige.

ANP
24 August 2024 08:01

Een ander groot strafproces waar een kroongetuige een belangrijke rol speelt, is het Marengo-proces tegen de vermeende criminele organisatie van Ridouan Taghi. Tijdens de zaak werden de broer van de kroongetuige, zijn advocaat en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries vermoord. De OVV concludeerde dat de beveiliging van naasten van kroongetuigen niet goed was geregeld. Het leidde ertoe dat het OM de afgelopen tijd meerdere keren afzag van kroongetuigendeals.

Maar met Dominique K. werd wel een deal gesloten: verklaringen in ruil voor strafvermindering. Op 11 juni bracht justitie de overeenkomst naar buiten. Een deel van de verklaringen van K. zou mogelijk gaan over een conflict rond Roger P., ook wel bekend als Piet Costa. Hij was een van de hoofdverdachten in de martelcontainer-zaak in Wouwse Plantage.

Al snel na de bekendmaking van de deal zijn drie mannen aangehouden op basis van K.’s verklaringen. Zij zouden betrokken zijn bij de moorden, een poging tot moord en voorbereidingen hiervoor in Amsterdam en Rotterdam. Hun zaak dient donderdag samen met kroongetuige K. in de Amsterdamse rechtbank.

De zaken waar het om draait zijn de moorden op Serdar Ay (33) en Ibrahim Azaïm (25). Die laatste werd op tien mei 2020 op de Bergselaan Rotterdam geraakt door meerdere kogels en overleed ter plekke.

Bij Ay gaat de politie uit van een mogelijke persoonsverwisseling. Hij reed oktober 2020 ’s nachts in de auto van een Amsterdamse crimineel door Amsterdam-Osdorp toen hij onder vuur werd genomen en overleed. De politie denkt dat de kogels mogelijk niet bedoeld waren voor Ay maar voor de eigenaar van de auto.

Kroongetuige K. kreeg in 2022 vijftien jaar cel voor een overval op een belwinkel en zijn rol bij de vergismoord op Ay. K. zou een peilbaken hebben geplaatst onder de auto waar Ay in reed. De zaak loopt op dit moment hoger beroep. Woensdag maakte Het Parool bekend dat een van de mogelijke schutters van de moord op Ay is aangehouden in Dubai. Het OM kon de aanhouding niet bevestigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer