Chipbedrijven bij dalers in AEX, Galapagos op kop in MidKap
ASMI, Besi en ASML behoorden vrijdag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De chipbedrijven stonden onder druk, na het forse koersverlies van 1,7 procent voor de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq op donderdag, en verloren tot 1,1 procent. Bij de middelgrote fondsen behoorde Galapagos (plus 2,5 procent) tot de kopgroep, dankzij positieve ontwikkelingen rond een medische behandeling van het biotechnologiebedrijf.
Galapagos kondigde aan goedkeuring te hebben gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor zijn onderzoek naar de veiligheid en de voorlopige werkzaamheid van een celtherapie bij patiënten met non-hodgkinlymfoom, een kanker die ontstaat in lymfocyten. De studie loopt momenteel in Europa en de eerste gegevens tonen volgens de biotechnoloog bemoedigende resultaten. De goedkeuring brengt het bedrijf een stap dichter bij het aanbieden van de celtherapie aan patiënten in de VS.
De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 908,86 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 888,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,4 procent.
Op de beursvloeren wordt vooral uitgekeken naar de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. President Jerome Powell van de Federal Reserve houdt daar later op de dag een toespraak. Beleggers hopen dat Powell net als in voorgaande jaren meer duidelijkheid geeft over het toekomstige rentebeleid van de centrale bank.
De financiële bedrijven ING, ABN AMRO en NN Group waren de sterkste stijgers in de AEX, met winsten tot 1 procent. Aegon verloor echter 0,2 procent. De verzekeraar zakte donderdag al ruim 5 procent, na tegenvallend cijfers. Aegon kampte in de VS met hogere sterftecijfers bij zijn levensverzekeringsproducten.
Naast Galapagos stond Alfen (plus 3,6 procent) bij de winnaars in de MidKap. De producent van laadpalen en energieopslagsystemen kende donderdag al een opvallend koersverloop, waarbij een forse openingswinst werd ingeleverd. Het bedrijf waarschuwde niet aan de afspraken met de bank te kunnen voldoen, maar meer tijd te hebben gekregen om orde op zaken te stellen.
De euro was 1,1120 dollar waard, tegen 1,1113 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 73,06 dollar. De prijs van Brentolie steeg ook 0,1 procent, tot 77,28 dollar per vat.