VluchtelingenWerk is met medewerkers bij de Jaarbeurs in Utrecht aanwezig om Oekraïense vluchtelingen die aankloppen voor opvang de weg te wijzen. De aanmeldlocatie voor Oekraïners sluit voor onbepaalde tijd de deuren, maakte de Veiligheidsregio Utrecht maandag bekend. Volgens VluchtelingenWerk hebben zich in de tussentijd weinig mensen gemeld bij de Jaarbeurs. Dinsdag ging het om één persoon, zegt een woordvoerster.
Volgens de woordvoerster krijgen vluchtelingen die zich nu bij de Jaarbeurs melden een brief van de veiligheidsregio overhandigd met informatie over de sluiting en het verzoek elders onderdak te zoeken. „Onze medewerkers raden hen ook aan een andere plek te vinden. Die ene persoon die zich dinsdag meldde, heeft onderdak gevonden bij andere Oekraïense mensen.”
VluchtelingenWerk krijgt via verschillende kanalen vragen van Oekraïners over de gevolgen van de sluiting, ook van mensen die al onderweg zijn naar Nederland. Volgens de hulporganisatie is ook de aanmeldlocatie voor Oekraïners in Rotterdam recent gesloten. Oekraïense vluchtelingen kunnen onder meer via het platform RefugeeHelp en Telegram informatie krijgen over de opvangsituatie in Nederland.
De opvang in de Jaarbeurs sloot in februari al de deuren omdat de opvang te vol was. Kwetsbare vluchtelingen konden er toen nog wel terecht. Volgens de veiligheidsregio is de locatie nu overvol geraakt en daarom voor niemand meer toegankelijk. In de Jaarbeurs was plek voor 140 vluchtelingen uit Oekraïne. Zij werden daar geregistreerd en vervolgens zouden ze zo snel mogelijk naar een andere plek worden overgeplaatst. Die doorstroom hapert echter al langere tijd, omdat er elders te weinig opvangplekken zijn. De opvang in de Jaarbeurs is volgens de veiligheidsregio niet geschikt om langere tijd te verblijven, onder meer door gebrek aan privacy en te weinig zorgcapaciteit.
VluchtelingenWerk roept de overheid opnieuw op „de regie te pakken” en een oplossing te zoeken voor de problemen met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De hulporganisatie vreest dat Oekraïners bij andere gemeenten ook geen opvang kunnen krijgen en „van het kastje naar de muur worden gestuurd”. De afgelopen weken zouden meerdere signalen zijn binnengekomen dat mensen daardoor genoodzaakt waren op straat of in auto’s te slapen.