Buitenland

Harris wil belastingen verlagen en einde aan ‘woekerprijzen’

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris wil de belastingen voor de meeste Amerikanen verlagen en een einde maken aan de „woekerprijzen” in bijvoorbeeld de supermarkt. Ook wil ze zorgen voor meer betaalbare huisvesting, heeft ze vrijdag gezegd in haar eerste grote toespraak in de race om het Witte Huis.

ANP
16 August 2024 21:32Gewijzigd op 16 August 2024 21:57

De Amerikaanse vicepresident reisde af naar Raleigh, North Carolina, om te vertellen wat ze, als ze de verkiezingen wint, zou doen in haar eerste honderd dagen als president. Ze beloofde onder meer een speciale belastingaftrek van 6000 dollar in te voeren voor gezinnen met baby’s. Ook beloofde ze de kosten terug te brengen van bepaalde medicijnen.

Harris’ plan omvat verder een federaal verbod op te hoge prijzen voor voedsel en andere boodschappen. Volgens haar campagneteam zou dit grote bedrijven ervan moeten weerhouden consumenten uit te buiten terwijl ze buitensporige winsten maken. Ze wil ook de huursubsidie ​​uitbreiden, huurprijsafspraken verbieden en voorkomen dat grote bedrijven huizen in bulk kunnen opkopen.

Harris’ economische agenda komt in grote lijnen overeen met die van de huidige president Joe Biden. Een aantal voorstellen is wel nieuw, waaronder dus de manier waarop ze een einde wil maken aan de hoge prijzen. Die zijn volgens haar nog steeds te hoog. Met haar beloftes van belastingverlagingen lijkt ze daarnaast haar rivaal Donald Trump te volgen, want die heeft het in zijn campagne eveneens over belastingverlaging.

„Ik zal me volledig richten op het creëren van kansen voor de middenklasse”, heeft Harris ook gezegd. Haar is er alles aan gelegen om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. In de publieke opinie leeft soms het idee dat de Republikeinen meer gericht zijn op creëren van economische welvaart voor de VS. Harris wil de kiezer overtuigen dat de Democraten goede plannen hebben en die punten aanpakken waarover onder de bevolking veel zorgen leven.

Maar voor zowel Harris als Trump geldt dat ze straks het Amerikaanse parlement nodig zullen hebben om hun plannen erdoor te krijgen. Dat kan soms best lastig worden. Een wetsvoorstel voor een speciale belastingaftrek voor mensen met kinderen werd dit jaar aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, maar strandde in de Senaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer