Heerlen getroffen door lichte beving
Heerlen is maandagavond getroffen door een aardbeving met een kracht van 3,0 op de schaal van Richter. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI bevestigd. Er is voorzover bekend geen schade aangericht en er zijn geen gewonden.
De aardschok deed zich maandagavond om 23.17 uur voor. Het epicentrum lag volgens het KNMI 10 kilometer ten oosten van Heerlen in Duitsland. De beving deed zich voor op 10 tot 15 kilometer diepte in de Kunraderbreuk. Het gebied rond Heerlen wordt vaker getroffen door lichte aardschokken als gevolg van deze breuk.
Aan de aardschok maandag gingen enkele lichtere schokken vooraf. De beving werd gevolgd door enkele kleine naschokken. De zwaarste daarvan haalde 1,5 op de schaal van Richter. Het KNMI spreekt van een lichte aardbeving. „De zwaarste schok van 3,0 op de schaal van Richter kun je vergelijken met trillingen die worden veroorzaakt door een voorbijrijdende vrachtwagen”, aldus de woordvoerder. Het KNMI kreeg gisterochtend tientallen telefoontjes van mensen die de schok meldden.
De provincie Limburg is de laatste jaren enkele keren getroffen door krachtige aardschokken en vele schokken die bewoners niet of nauwelijks voelden. In 2001 waren er bevingen in Roermond en omgeving. Het ging om vijf schokken met een kracht van tussen de 1 en 2 op de schaal van Richter.
Op 23 juni 2001 werden Voerendaal en Heerlen getroffen door een kleine aardbeving met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter. In Voerendaal schokt de bodem geregeld. De schokjes zijn echter meestal niet voelbaar. In maart 2001 werd deze streek echter getroffen door drie schokken met een kracht van 3 op de schaal van Richter. Een paar maanden eerder, in december 2000, hadden twee aardschokken een kracht van rond de 2,5.
De zwaarste aardbeving die ooit Nederland trof, deed zich voor in Roermond in 1992. De beving had een kracht van 5,7 op de schaal van Richter.
De oorzaak van de bevingen zijn volgens het KNMI enkele breuken in het gebied. Onder Roermond loopt de Peelrandbreuk, die nog steeds wringt. Onder Voerendaal ligt de Kunraderbreuk, die ook in beweging is.
In Drenthe en Noord-Holland deden zich de laatste jaren ook aardschokken voor. Maar het KNMI denkt dat deze zijn ontstaan door gaswinning.