Koffieprijs schiet omhoog door vrees voor vorst in Brazilië
De prijzen van arabicakoffiebonen zijn op de termijnmarkt in New York flink gestegen door vrees voor vorst in Brazilië. Handelaren rekenen erop dat deze week weer een koudegolf in het Zuid-Amerikaanse land kan komen.
De prijzen liepen maandag tot wel 7 procent op. Dat betekent de sterkste prijsstijging in weken. In het zuiden van Brazilië waren afgelopen weekend al plekken waar het kwik onder nul dook. Maar de temperaturen daalden niet zodanig dat al grote schade werd toegebracht aan plantages met suikerriet en koffie, zegt Michael McDougall, directeur bij de firma Paragon Global Markets.
Volgens de weersvoorspellingen wordt het deze week opnieuw erg koud in de zuidelijke deelstaten Rio Grande do Sul, Santa Catarina en Paraná. Daar is het nu winter. Hoewel er weinig risico lijkt voor specifiek de koffieteeltgebieden in de regio, maakt dit handelaren wel zenuwachtig. Iedereen houdt het weer nauwlettend in de gaten en probeert voor investeringen de risico’s en mogelijke schade in te schatten.
Ook de consument moet rekening houden met hogere koffieprijzen, waarschuwde topman Giuseppe Lavazza van koffiemerk Lavazza vorige maand al in zakenkrant Financial Times. De Italiaan wees erop dat de prijzen van arabicakoffiebonen in New York toen al op het hoogste niveau stonden sinds september 2022.
Volgens Lavazza staat de koffieketen onder druk door een combinatie van klimaatveranderingen, verstoringen voor de scheepvaart en nieuwe Europese regels die de kosten voor koffiebranderijen opdrijven. Dit geldt niet alleen voor de duurdere arabicabonen, maar ook voor de goedkopere robustakoffiebonen. Die bonen worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld oploskoffie en espresso.
Eerder dit jaar bereikten de prijzen voor robustabonen al het hoogste niveau ooit. Volgens handelaren was een van de oorzaken een hittegolf in Vietnam, wereldwijd de grootste producent en exporteur van deze soort. Zo’n hittegolf is schadelijk voor de oogst. Daardoor namen de zorgen over de toch al krappe wereldwijde voorraden verder toe.