Plaatselijk kerknieuws

Meekijken bij herfundering kerk Amsterdam en meer plaatselijk kerknieuws

Bezoekers kunnen deze zomer live meekijken bij de werkzaamheden in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Redactie kerk
12 August 2024 07:50
Het orgel in De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt ingepakt in verband met de aanstaande werkzaamheden. beeld De Nieuwe Kerk
Het orgel in De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt ingepakt in verband met de aanstaande werkzaamheden. beeld De Nieuwe Kerk

De acht metershoge zuilen in het midden van de kerk zakken langzaam weg en moeten opnieuw gefundeerd worden. Via een twee meter hoge loopbrug kan het publiek de herfundering bekijken.

Het is meer dan drie generaties geleden dat de kerk groot onderhoud onderging en het kerkbestuur noemt het „uniek” dat het publiek het nu kan meemaken. Vanaf de loopbrug kunnen bezoekers op doordeweekse dagen zien hoe archeologen de bouwplaats –een archeologisch beschermde zone– onderzoeken, voordat de aannemer eind oktober aan de slag gaat.

De loopbrug maakt deel uit van de tentoonstelling  ”Ontdek De Nieuwe Kerk”, die vanaf 31 augustus te zien is. De expositie vertelt en verbeeldt de 600 jaar lange geschiedenis van het gebouw en gaat over middeleeuwse geheimen, koninklijke tradities, katholieke devotie en protestantse soberheid, maar ook over de architectuur van de kerk en over Amsterdammers die het gebouw al eeuwen bezoeken.

Er zijn ook enkele vondsten te zien die zijn gedaan tijdens archeologisch vooronderzoek vorig jaar. De kerk stamt uit 1408 en tot 1866 werden er mensen in en rondom het gebouw begraven. Er zijn menselijke resten gevonden, maar ook grafgiften, handvatten met doodskoppen en kopspijkers met initialen.

De rijkversierde preekstoel van Albert Jansz. Vinckenbrinck (ca. 1605-1664), het bekende orgel met schilderingen van Jan Gerritsz. van Bronckhorst (1603-1661) en enkele glas-in-loodramen zijn ingepakt vanwege de werkzaamheden.

Loopburg door De Nieuwe Kerk in Amsterdam. beeld De Nieuwe Kerk

Voor kinderen is er een speciaal spelletjesparcours, van knikkeren tot sjoelen. Ook is er een
gratis audiotour beschikbaar langs enkele hoogtepunten.

Tijdens de expositie worden er verschillende activiteiten in de kerk georganiseerd. Iedere maand is er een gratis rondleiding. Ook zijn er diverse lezingen, onder andere over de architectuur van de kerk en de archeologie.

De Nieuwe Kerk voert sinds mei 2023 actie om de financiering van het bouwproject rond te krijgen. Er is tot nu toe 1,7 miljoen euro opgehaald van de benodigde 2,7 miljoen. De werkzaamheden zijn naar verwachting in december klaar. De tentoonstelling blijft daarna nog te zien tot en met 6 april 2025.

Leger des Heilsgebouw Rotterdam te koop

Het monumentale kerkgebouw van het Leger des Heils aan de Hillevliet in Rotterdam-Zuid staat te koop. beeld Funda in business

Het monumentale kerkgebouw van het Leger des Heils aan de Hillevliet in Rotterdam-Zuid staat te koop. Dat bericht dehavenloods.nl. Het gebouw is ontworpen door de beroemde architect J.J.P. Oud (1890-1963), net als de rest van de wijk De Kiefhoek. De wijk met de opvallende witte huisjes is een internationale trekpleister voor architectuurliefhebbers. Het kerkgebouw is samen met de bijbehorende woning te koop voor nog geen miljoen euro.

Het kerkgebouw aan de Hillevliet en de bijbehorende, vrijstaande woning zijn gebouwd in 1929 en zijn van grote architectonische waarde. De kerk is na de oplevering in gebruik genomen door de hersteld apostolische gemeente, maar vormt sinds 1994 de thuisbasis van een Rotterdams korps van het Leger des Heils.

Tocht langs Achterhoekse kerken

De kapel in Bronkhorst. beeld RD, Anton Dommerholt

Tijdens de Achterhoekse Torentocht op zaterdag 31 augustus kunnen deelnemers wandelen of fietsen langs vier kerken: de Kapel in Bronkhorst, de Sint-Joriskerk in Drempt, de Dorpskerk in Hoog-Keppel en de Remigiuskerk in Steenderen. De tocht is uitgezet door stichting Gelderse Kerken in verband met haar vijftig jarig bestaan.

Bezoekers kunnen bij alle kerkgebouwen starten en eindigen, behalve bij de Dorpskerk in Hoog-Keppel in verband met het Volksfeest dat die dag wordt gevierd.

De afstanden van de wandelroutes variëren van 3 tot 20 kilometer. De routes lopen door het Achterhoekse landschap met akkers en weilanden omrand door bomen, heggetjes en knotwilgen, langs sloten, een molen of bijvoorbeeld landgoed en kasteel Ulenpas. Daarnaast zijn drie fietsroutes uitgezet die langs alle vier de kerken komen, met een lengte van 30, 44 of 60 kilometer.

Deelname is gratis. De start is tussen 9.00 en 11.00 uur. Om 17.00 uur sluiten de kerkdeuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer