Molukkers slaan alarm over situatie op Ambon
Verschillende Molukse organisaties hebben dinsdag de noodklok geluid over de dreigende situatie op de Molukken. Ze vrezen dat het Indonesische leger de komende dagen een slachting zal aanrichten op Ambon.
De organisaties zeggen dat veel signalen van de Molukken daarop wijzen. Op 25 april 1950 werd de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS) op Ambon uitgeroepen. De spanning op het eiland is vorige week opgelopen na de arrestatie van de Molukse leider A. Manuputty.
De Nederlandse Molukkers vrezen dat het Indonesische leger morgen hard zal ingrijpen, als de proclamatie wordt herdacht. „Wij doen een uiterst dringende oproep aan het Nederlandse volk om hun regering te dwingen om internationaal aandacht te vestigen op de levensbedreigende situatie op de Molukken”, zegt P. Sahureka van het Front Siwa Lima.
Op de Molukken staat volgens haar hetzelfde te gebeuren als wat er in Jenin is gebeurd. „Daar verbande het Israëlische leger eerst alle buitenlanders, alle internationale hulporganisaties en waarnemers. Daarna werd een bloedbad aangericht. Diezelfde tactiek gebruikt het Indonesische leger nu ook op onder meer Ambon.”
Volgens Sahureka is Ambon totaal geïsoleerd. „Inmiddels zijn er dertig bataljons van verschillende eenheden van het Indonesische leger gestationeerd. Ook De Kopassus, een speciale commando-eenheid van het Indonesische leger, is op Ambon.” Sahureka heeft dagelijks contact met de Molukken, via de telefoon. „Andere communicatie, zoals bijvoorbeeld faxverkeer, is inmiddels verboden. Onze vlag mag niet meer worden gehesen. Telefoons worden afgetapt. De mensen daar moeten oppassen met wat ze zeggen. De mensen op de Molukken hebben mij gevraagd om internationaal aandacht te trekken om het dreigende bloedbad te voorkomen. Maar we krijgen nergens voet aan de grond. Ook niet bij de Verenigde Naties.”
„We willen voorkomen dat op de Molukken hetzelfde gebeurt, als in Jenin. Want daar heeft de internationale gemeenschap te laat gereageerd, met alle gevolgen van dien”, zegt Sahureka. „In dat geval vroeg minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken ook pas achteraf om een internationaal onderzoek. De internationale gemeenschap moet nu voordat het kwaad geschiedt druk op de Indonesische regering uitoefenen, zodat er op de Molukken geen bloedbad komt.”