Bonden sluiten na maanden van stakingen cao metaal en techniek
De vakbonden hebben een cao afgesproken voor de meer dan 300.000 werknemers in de metaal- en technieksector, na maanden van stakingen en moeizame onderhandelingen. Volgens FNV en CNV kunnen de medewerkers in een periode van 22 maanden een loonsverhoging van ongeveer 13 procent tegemoetzien.
De bonden hielden vanaf april stakingen bij kleine en middelgrote metaal- en techniekbedrijven. Waar het eerst om werkonderbrekingen van 24 uur ging, voerden ze later de druk op met acties van 48 uur. Aan de stakingen deden duizenden mensen mee.
Het betreft een van de grootste cao’s van het land. Er vallen mensen onder die werken bij technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. In totaal gaat het om zo’n 30.000 bedrijven.
Ruim een maand geleden werden de acties al tijdelijk stopgezet, nadat de werkgevers met een nieuw voorstel waren gekomen. Volgens FNV stonden leden nog niet direct te juichen toen ze dit bod te zien kregen. Maar de bond zag daarna wel ruimte voor nieuwe gesprekken met de werkgevers.
„’Wat er nu ligt, is het maximaal haalbare”, zegt CNV-onderhandelaar Johann Honders. „De gemiddelde loonsverhoging is 7,1 procent per jaar, dat is 2 procentpunt meer dan in het oorspronkelijke eindbod. Bovendien zijn de verslechteringen van tafel.” Eerst wilden de werkgevers bijvoorbeeld de instapleeftijd voor extra verlof voor ouderen naar achteren schuiven.
De vakbondsman vindt het wel jammer dat er met de werkgevers niks is afgesproken om de branche voor jongeren aantrekkelijker te maken. „Gezien het groeiende personeelstekort is dat wel heel belangrijk. Daar is dus nog werk aan de winkel.”
De bonden hebben wel met de werkgevers afgesproken dat de regeling wordt voortgezet waarmee mensen met zwaar werk enkele jaren eerder kunnen stoppen. De bonden leggen het resultaat komende tijd voor aan hun leden. Als zij in meerderheid instemmen is de nieuwe cao een feit.