BinnenlandPodcast Sprekend RD

Waarom pubers vaak zwichten voor de groep

In de maanden juli en augustus verschijnt elke vrijdagmorgen een zomeraflevering van Sprekend RD. Daarin als luisterverhaal een mooi RD-artikel uit de afgelopen jaren én een kort gesprek met de auteur. Deze week: Chris Klaasse over groepsdruk bij pubers.

Redactie podcast
9 August 2024 07:28
Podcastredacteur Mirjam van der Sleen en weekendredacteur Chris Klaasse. beeld RD
Podcastredacteur Mirjam van der Sleen en weekendredacteur Chris Klaasse. beeld RD

Voor het schrijven van het artikel ”Meehuilen met de wolven in het bos” had Chris een persoonlijke motivatie, vertelt hij in de podcast. Hij is namelijk zelf een tijdlang docent in het middelbaar onderwijs geweest. Daar zag hij van dichtbij hoe groepsdruk jongeren kan beïnvloeden. Bovendien herkent hij ook uit zijn eigen jeugd dat je soms dingen doet omdat de groep dat van je verwacht, terwijl je het zelf niet wilt.

Hoe bestaat het dat jongeren zich zo laten meevoeren? vroeg hij zich af. Het antwoord vond hij in de sociale psychologie. „In principe werkt het mechanisme groepsdruk bij mensen van allerlei leeftijden. Alleen bij baby’s nog niet echt. Maar pubers zijn er extra vatbaar voor door de manier waarop het puberbrein is ontwikkeld.”

Hij hoopt dat jongeren zich door het lezen –en luisteren– van zijn artikel gesteund weten als ze worstelen met groepsdruk. „Ik heb geprobeerd wat handvatten te geven hoe je er mee om kunt gaan. Wees je er bijvoorbeeld van bewust dat de groep ook maar een groep is. Later in je leven zijn er tal van andere groepen waar je je weer anders moet gedragen. Dus de boodschap van het artikel is: wees vooral jezelf.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer