Binnenland

Gewetensbezwaarde krijgt gelijk

Christelijk ziekenhuis St.-Jansdal in Harderwijk heeft volgens de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) ten onrechte een 17-jarige inwoonster van Barneveld afgewezen als leerling-verpleegkundige. De Barneveldse wil zich uit godsdienstige motieven zich niet laten inenten tegen hepatitis B en rodehond.

Binnenlandredactie
3 March 2005 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:17

De CGB maakte woensdag de uitspraak bekend in een zaak die eind vorig jaar was aangespannen door de Barneveldse. De verpleegkundige in spe, dooplid van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, zei zich indirect gediscrimineerd te voelen op grond van haar godsdienstige overtuigingen. Dat is volgens de Algemene wet gelijke behandeling verboden. De CGB heeft haar in het gelijk gesteld.

Volgens de commissie is het doel van het ziekenhuis bij het vaccineren -het beschermen van werknemers- legitiem. „Omdat er echter geen vaccinatieplicht voor ziekenhuizen bestaat en er voldoende alternatieven zijn, is het uitsluiten van werknemers die niet gevaccineerd wensen te worden niet noodzakelijk om dat doel te bereiken.”

Het was voor het eerst in de geschiedenis van de commissie dat een inentingszaak betrekking had op een ziekenhuis. De CGB oordeelde twee jaar geleden in twee andere zaken dat verpleeghuizen niet van personeelsleden mogen eisen dat ze gevaccineerd zijn tegen hepatitis B. De commissie verwijst in de uitspraak van woensdag naar deze zaken.

De Barneveldse reageert opgelucht. „Ik ben inmiddels al in een Utrechts ziekenhuis aangenomen, dus ik weet niet wat ik verder met deze uitspraak doe. Ik wil niet meer naar het ziekenhuis in Harderwijk. Het is een belangrijke uitspraak voor gewetensbezwaarden. Als de uitspraak negatief voor ons was uitgevallen, had het vervelende consequenties kunnen hebben. Nu weten we waar we aan toe zijn. Ik ben blij dat het zo is afgelopen.”

De afgewezen sollicitante werd bijgestaan door Febe, een reformatorische vereniging voor werkers in de gezondheidszorg. Die maakte de zaak ook aanhangig bij de CGB. Voorzitster drs. T. A. Gunter is dankbaar over de goede afloop: „De juridische positie van gewetensbezwaarden is nu helder. Ik ben blij dat in een tijd waarin de kranten vol staan met discussies over godsdienstvrijheid we deze ruimte duidelijk krijgen.”

Gunter blijft het jammer vinden dat juist het St.-Jansdal een leerling-verpleegkundige met gewetensbezwaren afwees. „Het is schrijnend dat dit ziekenhuis op de Veluwe, dat in trek is bij mensen uit de gereformeerde gezindte, deze stap heeft gemaakt.”

Volgens de voorzitster van Febe zal drs. E. P. van Dijk van het Juridisch Adviesburo Gezondheidszorg contact opnemen met het St.-Jansdal om te vragen wat het ziekenhuis nu gaat doen.

Het ziekenhuis St.-Jansdal legt zich bij de uitspraak neer, aldus H. de Vries, manager klinische zorg. „Het is een goede zaak dat er duidelijkheid is ontstaan over de ruimte die gewetensbezwaarden hebben. Ik hoop niet dat er morgen weer zo iemand bij ons op de stoep staat, want we zullen eerst intern moeten overleggen. We zullen ons beleid in ieder geval in de geest van de uitspraak aanpassen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer