EconomieInternetprijs

Nederlanders betalen meer voor internet dan mensen in andere landen

Nederlandse consumenten betalen gemiddeld een stuk meer voor hun internetabonnement dan mensen in andere Europese landen, meldt prijsvergelijker Pricewise. In Roemenië, Spanje en Frankrijk is een thuisabonnement goedkoper, terwijl de kwaliteit in sommige van die landen beter is dan in Nederland.

ANP
8 August 2024 07:13Gewijzigd op 8 August 2024 08:51
Ondanks de hoge prijs, is de kwaliteit van het internet in Nederland zeker niet het beste van Europa. beeld Pexels
Ondanks de hoge prijs, is de kwaliteit van het internet in Nederland zeker niet het beste van Europa. beeld Pexels

„De meest aangevraagde internetverbinding is in ons land nog steeds 100 Mb en daarvoor betalen we fors. Zeker in vergelijking met andere landen zien we dat Nederland aan de bovengrens zit”, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise.

Een Nederlands thuisabonnement voor 100 Mb internet kost gemiddeld 43 euro per maand of 516 euro per jaar. In Italië is dit goedkoper en kost een abonnement gemiddeld 29 euro per maand. In Spanje en Frankrijk kost het maandelijks zo’n 30 euro en in Luxemburg 35 euro. Duitse consumenten betalen iets meer dan 39 euro en Belgen zijn ruim 41 euro kwijt.

Polen en Roemenië zijn het goedkoopst met respectievelijk 11,35 euro en 11,99 euro per maand. Dat internet in Roemenië zo goedkoop is, komt volgens Pricewise doordat de glasvezelkabels niet in de grond zitten, maar vaak boven de weg hangen. In Zwitserland, Denemarken, Noorwegen en Ierland is een internetabonnement duurder dan in Nederland.

Ondanks de hoge prijs, is de kwaliteit van het internet in Nederland zeker niet het beste van Europa. Volgens een onderzoek van hostingbedrijf VPS Server staat Nederland in de Europese top tien op de zesde plek. De top vijf bestaat uit IJsland, Spanje, Roemenië, Frankrijk en Luxemburg, waarbij een abonnement alleen in IJsland meer kost dan in Nederland.

Volgens Pricewise wordt de snelheid van de internetverbinding in Nederland wel steeds beter door de opkomst van glasvezel. De kosten voor het aanleggen van glasvezelkabels in de grond zijn echter hoog en worden doorberekend aan consumenten. „Daarom zullen we in de toekomst ongetwijfeld meer stijgingen gaan zien in de prijs voor internet”, aldus De Kok.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer