Duitse rechter verbiedt aanleg kabel gasproject Schiermonnikoog
Het gaswinningsproject ten noorden van Schiermonnikoog is tegen een nieuw juridisch obstakel aangelopen. De rechtbank in het Duitse Oldenburg verbiedt gasbedrijf ONE-Dyas voorlopig de aanleg van een stroomkabel, dat het winningsplatform van stroom van een windpark in de omgeving moet voorzien. Milieuorganisatie Deutschen Umwelthilfe (DUH) had bezwaar gemaakt tegen de aanleg van de kabel, omdat volgens de organisatie natuurlijke riffen beschadigd kunnen raken door de werkzaamheden.
Er is nog geen definitieve uitspraak over de vergunning die de Duitse autoriteiten hebben afgegeven voor de aanleg van de stroomkabel. In afwachting van het eindoordeel door andere rechters mag de aanleg van de kabel nu echter niet beginnen. De rechters in Oldenburg stellen in hun vonnis ook al vast dat fouten zijn gemaakt in de toepassing van de natuurwetgeving.
In Nederland heeft de Raad van State recent nog bepaald dat de aanleg van het boorplatform op de Noordzee wel mag beginnen, al loopt tegen de gaswinning ook nog een juridische procedure.
ONE-Dyas noemt de uitspraak „slecht nieuws voor de leveringszekerheid, de economie en het klimaat”. Het gasbedrijf verwacht dat Duitsland en Nederland daardoor mogelijk langer aardgas moeten importeren. ONE-Dyas wil nu in overleg met de Duitse autoriteiten „om vervolgstappen te bespreken”.
„Ik vind het onbegrijpelijk dat DUH denkt dat hiermee het klimaat wordt geholpen”, reageert topman Chris de Ruyter van Steveninck van ONE-Dyas. „Zolang we aardgas nodig hebben, is aardgas uit de Noordzee de beste keuze. Met het importeren van aardgas stoten we meer emissies uit en vergroten we onze afhankelijkheid van landen buiten de Europese Unie. Daar wordt aardgas veelal op een veel vervuilendere manier gewonnen en zijn de milieueisen minder streng.”
Greenpeace is wel blij met de Duitse uitspraak. Volgens de organisatie is de kabel heel belangrijk voor het project: „De Nederlandse vergunning biedt geen ruimte voor de verbranding van fossiele brandstoffen, dus het gebrek aan groene energietoevoer is een groot probleem voor het fossiele bedrijf ONE-Dyas.”