Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Pauluskerk Baarn
De Pauluskerk in Baarn heeft een onderhoudsbeurt ondergaan aan de buitenzijde van de kerk en de toren. Dat deelde ouderling-kerkrentmeester Harry Weijgertse van de protestantse gemeente Baarn desgevraagd mee.
Het betreft voornamelijk schilderwerk. De muren zijn behandeld met een speciale witte verf, zodat de gevels blijven ‘ademen’. Ook is het houtwerk geschilderd. De kerk met zijn karakteristieke witte kleur staat er weer keurig bij.
De Pauluskerk stamt vermoedelijk uit de veertiende eeuw. De eerste vermelding is van 1385. In 1580 werd de vanouds rooms-katholieke kerk bestemd voor de protestantse eredienst. De meest ingrijpende verbouwing vond plaats in 1888. De buitenkant werd bepleisterd en voorzien van imitatievoegen en de kerk werd uitgebreid. Een opmerkelijk onderdeel van het kerkmeubilair is de overhuifde hofbank van de koninklijke familie, die daar is geplaatst door koning-stadhouder Willem III (1650-1702).
De deur van de Pauluskerk aan de Brinkzijde staat indien mogelijk dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur open.
Verrijzeniskerk Zwartemeer
De rooms-katholieke Verrijzeniskerk in het Drentse Zwartemeer wordt verkocht aan huisarts Ineke Super. Dat meldt RTV Drenthe.
De huisarts wil een gezondheidscentrum beginnen in de kerk. De kerkgangers in Zwartemeer kunnen tot begin volgend jaar terecht in de kerk. Daarna kunnen ze in de naastgelegen pastorie samenkomen.
De Verrijzeniskerk is in 1969 in gebruik genomen. De parochie liet toen een nieuwe kerk bouwen, omdat de kern van Zwartemeer ver van de kerk verwijderd was geraakt. De oude St.-Antoniuskerk uit 1921 is niet meer in gebruik als parochiekerk.
Dominicanenklooster Huissen
Met de aanstaande verhuizing van dominicaan Paul Minke komt er een einde aan de communiteit van het dominicanenklooster in Huissen. Dat deelt de Orde der Dominicanen op haar site mee. Na het overlijden van Henk Jongerius op 23 april 2024 was Paul Minke de laatst overgebleven dominicaan in het klooster in Huissen.
In 1858 betrokken de eerste broeders dit klooster, toentertijd een landhuis. De bekende architect Pierre Cuypers (1827-1921) bouwde het U-vormige kloostercomplex en de kapel.
Huissen was lang de plek waar de broeders hun noviciaat volgden en was dan ook een zeer belangrijk voor de orde. Paul Minke woonde sinds 2000 in Huissen, waar hij ook enige tijd prior was. Hij verhuist in augustus naar de Catharinahof in Nijmegen, waar hij zusters en broeders van de orde treft.
De zondagse vieringen in de kapel in het Huissense klooster gaan, alhoewel de communiteit is opgeheven, gewoon door. Minke zal er ook blijven komen om voor te gaan, elke laatste zondag van de maand.