Binnenland

Rechtbank: veroordeelde Puttense moordzaak niet vervroegd vrij

De 49-jarige Ron P., veroordeeld voor onder meer de Puttense moordzaak, komt niet vervroegd vrij. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald. P. werkt niet mee aan persoonlijkheidsonderzoeken. Daardoor kan geen pakket voorwaarden worden samengesteld aan de hand waarvan het gevaar voor herhaling kan worden ingeperkt, aldus de rechtbank. P. moet nog 3,5 jaar zitten.

ANP
6 August 2024 13:41Gewijzigd op 6 August 2024 14:06

De Puttense moordzaak draait om de gewelddadige dood van de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius. Zij werd in 1994 in het huis van haar oma in Putten verkracht en vermoord. Aanvankelijk werden twee mannen hiervoor veroordeeld. Na herziening van hun zaak werden zij vrijgesproken. De geruchtmakende zaak geldt nog steeds als een van de grootste rechterlijke dwalingen uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis. De in 2021 vermoorde misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft jarenlang gestreden om de onschuld van de twee mannen aan te tonen.

In 2008 arresteerde de politie P. als verdachte. Hij werd veroordeeld. Ook werd hij schuldig bevonden aan de doodslag op Anneke van der Stap (22) in Rijswijk. In totaal kreeg P. twintig jaar gevangenisstraf opgelegd. De man heeft altijd ontkend, in beide zaken. DNA-sporen zijn cruciaal geweest in de bewijsvoering.

Volgens de oude regeling kan een veroordeelde vervroegd vrijkomen na het uitzitten van twee derde van de straf. Het Openbaar Ministerie kan voorwaarden verbinden aan de invrijheidstelling om het risico op herhaling te beperken. De rechter beslist uiteindelijk. In juli 2021 is de wet aangepast en strenger geworden.

In 2022 stelde de rechtbank de voorwaardelijke invrijheidstelling van P. uit tot 25 juli 2024, omdat er geen onderzoek kon worden gedaan naar de psyche van de man. P. weigerde daaraan mee te werken. Omdat die situatie niet is veranderd, heeft het OM de rechtbank verzocht P. zijn hele straf te laten uitzitten. Dat verzoek is gehonoreerd.

Volgens de rechtbank is het niet verantwoord P. op vrije voeten te stellen. Een veranderde opstelling van de man is niet te verwachten, stelt de rechtbank vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer