Economie

Greenspan waarschuwt voor gevolgen tekorten

Voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft woensdag gewaarschuwd dat Washingtons voortdurende en oplopende financieringstekorten „niet zijn vol te houden.”

Van onze correspondent
3 March 2005 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:17

Greenspan zei dit tijdens een bijeenkomst in Washington van de commissie financiën van het Huis van Afgevaardigden.

De Fed-voorzitter pleitte voor „concrete bezuinigingen” gekoppeld aan eventuele belastingverhogingen om dit probleem het hoofd te bieden.

Het was niet de eerste keer dat Greenspan aandrong op begrotingsdiscipline, maar het was beslist zijn meest dringende waarschuwing van de afgelopen jaren. „Het gaat hier eenvoudigweg om het beginsel dat je niet kunt doorgaan steeds meer uit te geven als daar geen uitgavenbeperkingen tegenover staan”, aldus Greenspan.

De Fed bepleit een terugkeer naar de begrotingsdiscipline uit de jaren negentig onder president Bill Clinton. In die jaren werden uitgavenstijgingen gecompenseerd door bezuinigingen, wat na enkele jaren financieringsoverschotten opleverde. Dat beleid is onder de Republikeinse president George Bush drastisch gewijzigd.

Onder Bush zijn de uitgaven beduidend gestegen, terwijl hij forse belastingverlagingen invoerde, die hij bovendien permanent wil maken. Als het Congres, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, met dat voorstel akkoord gaat, wordt de federale schuld de komende tien jaar verhoogd met 1,8 biljoen (miljoen maal miljoen) dollar (1,35 biljoen euro). Dat bedrag komt boven op de federale schuld zoals die zich opstapelt door de huidige financieringstekorten en die in diezelfde periode zal oplopen tot een totaal van 3,4 tot 4,3 biljoen dollar.

Greenspans opmerkingen benadrukten een moeizame discussie tussen de Federal Reserve en het Witte Huis over begrotingsdiscipline. Witte-Huiswoordvoerder Trent Duffy zei in een reactie op Greenspans opmerkingen dat president Bush vorig jaar al heeft beloofd om het financieringstekort tegen het jaar 2009 met zeker 50 procent terug te brengen. Het probleem is echter dat de tekorten sinds die belofte alleen maar verder zijn opgelopen en die trend lijkt zich het komende fiscale jaar 2006 voort te zetten.

Greenspan was minder pessimistisch over een ander tekort, namelijk het Amerikaanse handelstekort, dat vorig jaar 600 miljard dollar bedroeg. Hij wees op een studie van de Fed waarin de centrale bank tot de conclusie komt dat deze ontwikkeling nauwelijks een bedreiging vormt voor de dollar of voor de Amerikaanse economie in het algemeen. Volgens de Fed kan een lagere dollar een belangrijke stimulans vormen voor de Amerikaanse export. Daarmee wordt de economie versterkt en wordt het handelstekort teruggebracht.

Deze positieve visie op een verzwakte dollar wordt niet gedeeld door een meerderheid van financiële directeuren die elk kwartaal worden geïnterviewd door de economische faculteit van de Duke Universiteit in Durham (Noord Carolina). De meeste ondervraagden menen dat een zwakke dollar hun bedrijven eerder schaadt dan ten goede komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer