Economie

Rust lijkt terug te keren op Damrak na verkoopgolf

Op de Amsterdamse beurs lijkt de rust dinsdag terug te keren na de verkoopgolf van de afgelopen handelsdagen. De vrees voor een recessie in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, hield beleggers de afgelopen tijd in de greep. Die werd aangewakkerd door zwakke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en de industrie. Maandag bleek echter dat de Amerikaanse dienstensector in juli weer is gegroeid.

ANP
6 August 2024 08:26

De voorzitter van de Federal Reserve in Chicago verklaarde daarnaast dat de Amerikaanse centrale bank zal ingrijpen als de economie verslechtert. Hij merkte op dat de huidige rentetarieven mogelijk te hoog zijn. Of de Fed een noodverlaging van de rente buiten de reguliere vergaderingen van de centrale bank gaat doorvoeren wilde hij niet zeggen. Beleggers vrezen dat de centrale bank te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente en achter de feiten aanloopt. Op de financiële markten hopen beleggers dat de Fed bij de volgende vergadering in september met een grotere renteverlaging komt.

De AEX-index op het Damrak lijkt zo’n 1 procent hoger te openen. De hoofdindex wist maandag al het verlies te beperken tot 2,1 procent, na een eerdere koersval van ruim 4 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML vertoonden daarbij aan het eind van de handel een ommezwaai en eindigden zelfs in de plus. Ook Wall Street lijkt later op de dag op te veren, na de scherpste koersdaling in bijna twee jaar.

De Aziatische aandelenmarkten toonden ook overwegend herstel. De Nikkei in Tokio sloot zelfs dik 10 procent in de plus. De opleving volgt op een koersval van ruim 12 procent op maandag. Dat was het grootste dagverlies voor de Japanse hoofdindex sinds de beurscrash in 1987. Volgens beleggingsstrateeg Rupal Agarwal van Sanford C. Bernstein was de marktreactie op maandag „te extreem” en is er daarom nu sprake van een scherpe opleving. Hij verwacht wel dat de markten de komende tijd onrustig blijven.

De beurzen in Zuid-Korea en Taiwan wisten ook te herstellen. De markten in Hongkong en Shanghai daalden daarentegen tot 0,5 procent. De hoofdindex in Sydney won 0,5 procent, na het besluit van de Australische centrale bank om de rente onveranderd te houden.

De cryptomunten bitcoin en ether stegen rond de 5 procent, na de forse koersdalingen op maandag. De euro was 1,0944 dollar waard, tegen 1,0960 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 73,90 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 77,08 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer