Rode Kruis: vluchtelingenkamp in Soedan wordt grote begraafplaats
Het Nederlandse Rode Kruis noemt het „verschrikkelijk nieuws” dat er in het vluchtelingenkamp Zamzam officieel hongersnood is uitgebroken. Dat maakte de IPC Famine Review Committee, een initiatief dat wereldwijd voedselzekerheid monitort, eerder op vrijdag bekend.
„Het vluchtelingenkamp, waar 400.000 mensen verblijven, verandert langzaam in een grote begraafplaats”, zegt Derk Segaar, hoofd Internationale Hulpverlening bij het Nederlandse Rode Kruis. „Dat kan en mag niet gebeuren.” Sinds april zijn er geen hulpgoederen meer binnengekomen in Zamzam.
Volgens het Rode Kruis blijft de Soedanese Rode Halve Maan, de lokale tegenhanger van het Rode Kruis, op andere plekken wel „zo goed en zo kwaad mogelijk voedsel, water en hulpgoederen uitdelen”, maar is het moeilijk om die op de juiste plek te krijgen. In het geval van Zamzam, in de buurt van de stad Al Fasher in de regio Darfur, lukt dat helemaal niet meer. Ook zijn al een aantal hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan omgekomen tijdens pogingen hulp te verschaffen.
Het Rode Kruis roept de strijdende partijen op hulporganisaties hun werk te laten doen. „We kunnen veel meer doen als de toegang en veiligheid in heel Soedan worden vergroot. Mensen, onder wie veel kinderen, kunnen geen minuut langer wachten”, zegt Segaar, die lang zelf actief was in Soedan.
De strijd in Soedan tussen het overheidsleger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) brak uit in april 2023. Als gevolg van die oorlog ligt volgens het Rode Kruis de gezondheidszorg in het land bijna volledig plat en hebben inmiddels 25 miljoen mensen dringend hulp nodig.
Het is al zeven jaar geleden dat de internationale voedselwaakhond IPC nog een hongersnood heeft uitgeroepen. Dat gebeurde in 2017 in Zuid-Soedan, na jaren van burgeroorlog. In 2011 was er hongersnood in Somalië, door een combinatie van conflicten en aanhoudende droogte.