Kamermeerderheid bereid tot uitbreiding IGZ
Een Kamermeerderheid vindt dat er geld vrijgemaakt moet worden om de Inspectie voor de Gezondheidszorg meer personeel te geven als dat nodig is. Dat bleek woensdag tijdens een overleg over het functioneren van de inspectie en de interne reorganisatie.
Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) vindt uitbreiding niet nodig, maar zowel de VVD, als het CDA en de PvdA zijn er niet van overtuigd dat de inspectie de ambities kan waarmaken met de huidige bezetting. In het nieuwe zorgstelsel waarin marktwerking begint, is de inspectie een belangrijke rol als toezichthouder toebedacht. Dan moet er een stevige inspectie staan, die autoriteit uitstraalt, zei het CDA.
Om die reden krijgt de inspectie ook meer bevoegdheden. Minister Hoogervorst beloofde de Kamer snel een wetswijziging te sturen. Daarin zal onder meer staan dat de inspectie de bevoegdheid krijgt om ziekenhuizen of andere zorginstellingen langer dan zeven dagen te sluiten. Nu kan dat nog niet. Daarnaast is het de bedoeling dat de toezichthouder straks ook boetes kan uitdelen en het wordt straks ook voor privé–klinieken verplicht om zich te registreren, zodat de inspectie ook hen standaard mee kan nemen in de controles.
Op dit moment telt de inspectie ongeveer 350 voltijd banen. De Kamer heeft echter ooit de aanbevelingen van een commissie aangenomen die adviseerde de inspectie te laten uitgroeien tot een organisatie van vijfhonderd tot zeshonderd voltijd medewerkers. In plaats daarvan moest de inspectie echter 4 miljoen euro bezuinigen en 30 procent efficiënter gaan werken. Als dat in 2007 gelukt is komen er volgens de plannen van de minister tien nieuwe medewerkers bij.
Vooral oppositiepartijen GroenLinks en SP trokken fel van leer over de interne cultuur bij de inspectie. Eind vorig jaar verscheen op verzoek van inspecteur–generaal H. Kingma een uitermate kritisch rapport over de organisatie. Hieruit bleek dat er sprake was van een zeer slechte werksfeer, waarin ook sprake was van intimidatie van werknemers.
Inmiddels is een doorgewinterde hoge ambtenaar van het ministerie als ’crisismanager’ aangesteld, die gesteund door de ondernemingsraad en de vakbond een plan van aanpak maakt om het te verbeteren. Voor de zomer komt Hoogervorst met een voortgangsrapportage over dat plan en met een overzicht van alle veranderingen die op stapel staan.