Ziekenhuis kan aantal orgaandonoren niet vergroten
Een betere werkwijze, waarbij actief wordt gelet op het systematisch herkennen van potentiële orgaandonoren in ziekenhuizen, leidt niet tot meer donoren. Dat is de belangrijkste conclusie uit een proef die in opdracht van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) in de regio Rotterdam is uitgevoerd.
Tijdens de proef waaraan behalve het Erasmus MC nog vijf andere ziekenhuizen meededen, werden alle overledenen onder de 76 jaar aangemeld bij een door de NTS ingericht callcenter. Samen met de behandelend arts werd hier de eerste screening uitgevoerd. Desgewenst werd een speciaal daartoe opgeleide persoon ingeschakeld om de familie te benaderen met de donatievraag en om nabestaanden te begeleiden en op te vangen.
Deze nieuwe werkwijze leverde wel op dat artsen eerder potentiële donoren herkenden. Werd in 2003 84 procent van de potentiële donoren als zodanig herkend, in 2004 was dat 96 procent. Het leidde echter uiteindelijk niet tot meer orgaandonaties.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) toont de proef aan dat er een nieuw systeem voor de registratie van orgaandonoren moet worden ingevoerd. Nu is van tweederde van de Nederlandse bevolking niet duidelijk of zij wel of geen donor willen zijn. De NVZ pleit net als artsenorganisatie KNMG voor de invoering van het zogeheten Actieve Donor Registratiesysteem (ADR). Dit houdt in dat mensen automatisch donor worden, als ze tijdens hun leven geen ’nee’ hebben gezegd tegen orgaandonatie.
Ook belangenorganisaties van patiënten die op de wachtlijst staan zijn felle pleitbezorgers van dit systeem. Volgens de Nierstichting zou de wachttijd voor een donororgaan kunnen worden gehalveerd. Bovendien zou dan van elke Nederlander bekend zijn of deze organen wil afstaan of niet, of dat hij of zij het aan de nabestaanden wil overlaten. Dat scheelt een aantal vragen op een „verkeerd moment", stelt de stichting.
Het ADR heeft in de Tweede Kamer tot nu toe echter net geen meerderheid kunnen krijgen. VVD en CDA gaven de afgelopen keren in de Kamer aan tegen te zijn. Ook de ChristenUnie ging er niet mee akkoord. Deze week probeert de oppositie nog een laatste keer een Kamermeerderheid te krijgen voor een motie om het systeem toch te veranderen. Volgende week wordt daarover gestemd.