Hackgroep Noord-Korea steelt militaire data, waarschuwen VS en VK
Een hackersgroep verbonden aan Noord-Korea heeft pogingen ondernomen om militaire en nucleaire geheimen te stelen. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea, die spreken van een „wereldwijde cyberspionagecampagne”. In de VS zijn onder meer luchtmachtbases en defensiebedrijven aangevallen door de hackersgroep, die Anadriel wordt genoemd.
De Amerikanen hebben een beloning tot 10 miljoen dollar (zo’n 9,2 miljoen euro) uitgeloofd voor relevante informatie over de hackersgroep. Die zou het voornamelijk hebben gemunt op onder meer overheidsorganisaties en de defensie-industrie.
Het Britse National Cyber Security Centre meldt dat de hackers zich ook richten op de luchtvaart, energiesector en de medische industrie. Ze waren onder andere op zoek naar data over tanks, torpedo’s, gevechtsvliegtuigen, satellieten, nucleaire overheidsfaciliteiten, kerncentrales, robots en 3D-printers.
In de VS zijn zeker vijf medische instellingen, vier defensiebedrijven, twee luchtmachtbases en de toezichthouder van NASA slachtoffer geworden van de hackersgroep. Bij een computerinbraak in november 2022 bij een Amerikaans defensiebedrijf is volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken 30 gigabyte aan gegevens gestolen. Het ging onder meer om technische informatie, veelal uit 2010 of eerder, over wat gebruikt werd in militaire vliegtuigen en satellieten.
Het ministerie noemt de Noord-Koreaan Rim Jong Hyok als een van de mensen achter de hackersgroep. De groep zou worden aangestuurd door de militaire inlichtingendienst van Noord-Korea.
Volgens de VS hebben Rim en anderen onder andere met gijzelingssoftware ziekenhuizen en andere zorginstanties aangevallen. Het losgeld is gebruikt om meer „kwaadwillige cyberoperaties” te financieren.