Aantal besmettingen met blauwtongvirus stijgt naar bijna 800
Het blauwtongvirus is in de afgelopen weken op 791 plekken in Nederland vastgesteld. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat is ruim twee keer zo veel als een week geleden. Vorige week vrijdag stond de teller op 318 gevallen en afgelopen maandag op 503.
De meeste besmettingen zijn nog altijd in Overijssel, Gelderland, het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland is het virus nauwelijks vastgesteld. Flevoland is de enige provincie zonder besmettingen.
Blauwtong is een ziekte die vooral schapen treft, maar ook geiten, runderen en herten. Ook sommige dierentuindieren kunnen een besmetting oplopen, zoals kamelen, lama’s, giraffen en okapi’s. Het virus veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen bij vee. Daardoor kunnen ze sterven. Blauwtong wordt onder meer verspreid door besmette knutten, piepkleine steekvliegjes. Het virus is niet besmettelijk voor mensen.
Het blauwtongvirus dook in september vorig jaar op in Nederland, voor het eerst sinds 2009. Het virus verspreidde zich snel en trof vele duizenden bedrijven. Na de winter werd het even rustig, maar vorige maand keerde het virus terug.
Onder de dieren die in de afgelopen weken besmet zijn geraakt, zijn ook dieren die in het voorjaar gevaccineerd waren tegen blauwtong. Het is niet duidelijk of de vaccins misschien niet goed gewerkt hebben, of uitgewerkt zijn. Het virus is genetisch in elk geval gelijk aan vorig jaar, het gaat niet om een nieuwe mutatie die de afweer kan omzeilen, zoals bij het coronavirus is gebeurd.
Vaccins zijn niet bedoeld om infectie te voorkomen, maar wel om ervoor te zorgen dat de dieren daarna minder ernstig ziek worden. Landbouwminister Femke Wiersma laat onderzoek doen naar de infecties en vaccintoezichthouder CBG vraagt dierenartsen en boeren het te melden wanneer ze denken dat een blauwtongvaccin niet goed heeft gewerkt.