Binnenland

Felle discussie in Overijssel over persvrijheid en desinformatie

In Overijssel heeft de PVV geprobeerd om namens de Provinciale Staten de inhoud van een krantenartikel te veroordelen. De PVV diende samen met Forum voor Democratie en de nieuwe fractie Overijssel Vooruit een motie in naar aanleiding van een recent artikel in Tubantia. Daarin worden stellingen van (onder meer) deze partijen over het windenergiebeleid van de provincie weerlegd. De motie, die met 36-4 werd weggestemd, leidde tot een felle discussie in de Staten over persvrijheid en het begrip desinformatie.

ANP
17 July 2024 20:07

„Het is te schandalig voor woorden dat PVV, FVD en Overijssel Vooruit de persvrijheid aan banden willen leggen”, zei Renate van der Velde-Buist van ChristenUnie. Mirjam Fagel van de Partij voor de Dieren zei „in shock” te zijn door de ingediende motie, die ze „diep treurig” noemde. „Het is niet aan Provinciale Staten om uitspraken over de vrije pers te doen.” Maryse Wulf van Volt noemde de motie „een klap in het gezicht van de rechtsstaat”.

Volgens PVV’er Gerrit Jansen, die een toelichting gaf op de motie, worden in het artikel Statenleden beschuldigd van het verspreiden van desinformatie rond het politiek gevoelige thema windenergie. Hij vindt dat juist ‘desinformatie’ van de regionale krant. „Ik voel me als Statenlid in mijn eer aangetast”, zei Jansen. „Dit heeft niets te maken met de vrijheid van meningsuiting, maar wel of je achter de informatie staat die je in de krant zet. Kun je dat 100 procent verantwoorden of niet? We vinden dit soort stukken niet kunnen.”

De drie indieners van de motie hoopten dat een meerderheid van de Provinciale Staten zou uitspreken dat het artikel „bijdraagt aan polarisatie en afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van de politiek in het algemeen en integere politici in het bijzonder”. Alle andere partijen stemden echter tegen en wezen die oproep dus af.

„Net zoals wij hier in de Statenzaal mogen zeggen wat we willen, heeft de pers de vrijheid om te schrijven wat het wil”, aldus Laura Mak van het CDA. En Peter Hermans van PvdA: „Hoewel de motie zegt de persvrijheid te respecteren, wijst het op iets heel anders. Daar willen we op geen enkele wijze medewerking aan verlenen.” D66 overwoog een motie van treurnis over de omstreden motie in te dienen, maar zag daar uiteindelijk van af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer