„Iran weigerde IAEA toegang tot basis”
Iran heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) eind vorig jaar de toegang tot de verdachte militaire basis Parchin ontzegd en ook een tweede verzoek voor een inspectie geweigerd.
Dat heeft Pierre Goldschmidt, een plaatsvervangend secretaris-generaal van het IAEA, dinsdag gezegd tegenover de raad van bestuur van het VN-orgaan.
Goldschmidt zei verder dat Iran doorgaat met de bouw van een zwaarwaterreactor voor de productie van plutonium in de stad Arak, ondanks herhaalde verzoeken de bouw te stoppen. Hij meldde ook dat Iran het IAEA de facto onderzoek onmogelijk maakt van de aankoop van uitrusting die voor een wapenprogramma kan worden gebruikt. Verder heeft Iran het agentschap veel te laat verwittigd van de aanleg van tunnels in de stad Isfahan voor de opslag van kernmateriaal.
Goldschmidt ging ten slotte uitvoerig in op de details van de offerte die Iran in 1987 van handelaars op de nucleaire zwarte markt kreeg voor de aanschaf van uraniumverrijkingsapparatuur. De lijst bevatte een modelcentrifuge, blauwdrukken voor een complete verrijkingscentrale en onderdelen voor 2000 centrifuges.
Iran herhaalde dinsdag opnieuw dat het niet van plan is zijn recht op uraniumverrijking prijs te geven.
De secretaris-generaal van het IAEA, Mohammed al-Baradei, zei dinsdag eerder dat Teheran „een vertrouwenstekort” heeft geschapen door in het verleden activiteiten geheim te houden die kunnen resulteren in de productie van kernwapens. Hij drong bij Teheran aan op betere samenwerking met de internationale gemeenschap, opdat „het noodzakelijke vertrouwen” wordt gecreëerd.
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft dinsdag verheugd gereageerd op Amerikaanse uitlatingen dat Washington bereid is tot meer flexibiliteit ten aanzien van Iran. De regering-Bush liet maandag weten dat zij Europese voorstellen overweegt om Iran met economische middelen te bewegen tot afzien van zijn nucleaire ambities.