Buitenland

Rumsfeld gedaagd wegens marteling

Twee Amerikaanse burgerrechtenorganisaties hebben minister van Defensie Donald Rumsfeld ervan beschuldigd het martelen van gevangenen in Irak en Afghanistan te hebben toegestaan. Toen dit bekend werd en wereldwijd werd veroordeeld, deed Rumsfeld vervolgens niets om aan het martelen een eind te maken.

Van onze correspondent
2 March 2005 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:17

Dat zeggen de organisaties American Civil Liberties Union (ACLU) en Human Rights First (HRF) in een claim die dinsdag werd gedeponeerd bij een rechtbank in Illinois, de thuisstaat van Rumsfeld. De twee organisaties eisen namens acht voormalige gevangenen -vier Afghanen en vier Irakezen- een (niet gespecificeerde) schadevergoeding van de bewindsman.

„Minister Rumsfeld draagt persoonlijk de verantwoordelijkheid voor het wangedrag tegenover gevangenen door illegale ondervragingstechnieken toe te staan”, aldus advocaat Lucas Guttentag dinsdag namens de twee organisaties die hij vertegenwoordigt. Een woordvoerster van het ministerie van Defensie ontkende gisteren ten stelligste dat minister Rumsfeld ooit het martelen van gevangenen heeft goedgekeurd.

De gevangenen zeggen dat zij zijn geslagen, bewerkt zijn met messen, seksueel zijn misbruikt en vernederd, werden opgesloten in kisten die op doodskisten leken, soms langdurig geen eten of drinken kregen, bedreigd werden met executie en soms langdurig ondersteboven werden opgehangen. Alle acht klagers zijn bereid om naar de VS te komen om persoonlijk te getuigen in een eventueel proces.

ACLU heeft vergelijkbare klachten ingediend tegen drie topmilitairen. Dat zijn generaal Karpinski (ex-commandant van de beruchte Abu Ghraib-gevangenis), kolonel Pappas (ex-hoofd militaire inlichtingen in Irak) en generaal Sanchez, commandant van de Amerikaanse troepen in Irak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer