MKB wil afgeslankte CAO voor de zorg
De collectieve arbeidscontracten in de zorg moeten worden vereenvoudigd om de kwaliteit voor patiënten te verbeteren. Dat heeft MKB-Nederland dinsdag gezegd.
De werkgeversorganisatie stelt bijvoorbeeld voor om werknemers meer zeggenschap te geven over hun werktijden. Daar staat dan tegenover dat toeslagen voor nachtdiensten verdwijnen.
Pensioenfonds PGGM maakte dinsdag bekend dat de werknemers in de zorg- en de welzijnssector ook in de toekomst vervroegd met pensioen moeten kunnen. PGGM deed de vakbonden en werkgevers dinsdag het voorstel de regeling op te rekken, zodat werknemers al vanaf hun 62e pensioen ontvangen.
De CAO’s in de sectoren zorg, welzijn, maatschappelijke dienstverlening en jeugdzorg moeten zo worden vormgegeven dat ze klantgericht werken en innovatie door het personeel bevorderen, vindt MKB. Werkroosters moeten zo worden ingevuld dat op piekuren voldoende werknemers aanwezig zijn. Volgens MKB willen veel werknemers in de zorg graag buiten kantooruren werken, omdat zij daardoor bijvoorbeeld ook kunnen zorgen voor hun kinderen. Een toeslag is daarom vaak niet op zijn plaats, vinden de werkgevers.
Werknemers moeten verder beter inzetbaar worden op taken die op dat moment spelen. Zij zouden niet langer een algemeen salaris moeten krijgen, maar beloond moeten worden voor het werk dat ze hebben verzet. Deze beloning zou gedeeltelijk „afhankelijk moeten worden gemaakt van behaalde resultaten.”
In een afgeslankte basis-CAO voor zorginstellingen wil MKB-Nederland een beperkt aantal collectieve regelingen bespreken met de vakbonden, zoals het pensioen, regelingen bij ziekte en het vaste loon. Hermans wil dat individuele zorginstellingen deze arbeidsvoorwaarden verder bespreken met hun ondernemingsraden.
De vakbond Abvakabo FNV is daarover niet te spreken. Volgens vice-voorzitter J. van Pijpen neemt door marktwerking in de zorg de noodzaak voor centrale regels alleen maar toe. Tornen aan de onregelmatigheidstoeslag staat volgens haar gelijk aan „onrust in de sector.” Zonder toeslag zullen bovendien veel minder mensen bereid zijn om ’s nachts te werken.