Discussie over vrouw in ambt bij luthersen
De Zelfstandige Evangelisch-Lutherse Kerk (SELK) in Duitsland houdt zich bezig met de vraag of vrouwen toegelaten mogen worden tot het predikantsambt. Dat bericht de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea. Tot nu toe wees de conservatieve vrije kerk, die ruim 37.000 leden heeft, de vrouw in het ambt af.
Voorstanders stellen dat men bij de uitleg van nieuwtestamentische teksten de sociale verhoudingen van 2000 jaar geleden in aanmerking moet nemen.
Christel Schneider, mede-initiatiefnemer van een voorstel om het ambt voor vrouwen open te stellen, zei tijdens een gemeenteavond in februari in Maagdenburg dat het in de kerkgeschiedenis gebruikelijk was dat vrouwen in tijden van nood de ambten vervulden, ook in kerken waar het ambt voorbehouden was aan mannen. „Dat moet in normale tijden ook mogelijk zijn”, vindt Schneider.
Volgens haar is het onbegrijpelijk dat vrouwen wel tijdens de kindernevendienst een bijbelverhaal mogen vertellen en tot de theologiestudie worden toegelaten, maar in de eredienst slechts een korte toespraak mogen houden.
Tijdens de discussie in Maagdenburg wezen tegenstanders van de vrouw als ambtsdrager erop dat er in de Bijbel geen voorbeelden te vinden zijn die het toelaten van vrouwen tot het ambt van predikant rechtvaardigen.
Volgens het kerkelijk bureau van de SELK in Hannover is alle 190 gemeenten gevraagd om een discussieavond over dit onderwerp te houden. Pas tijdens het Algemene Predikantsconvent in 2009 en de synode in 2011 zullen verdere stappen worden gezet.
De twee grootste wereldkerken, de Rooms-Katholieke Kerk en de Orthodoxe Kerk, wijzen de vrouwelijke ambtsdrager af. In ongeveer 30 procent van de 138 lidkerken van de Lutherse Wereldbond (65 miljoen christenen) is het ambt van predikant voorbehouden aan mannen.
Van de 200 lidkerken van de World Alliance of Reformed Churches (WARC; 70 miljoen christenen) is een kwart tegen de vrouw in het ambt. In de 23 evangelische landskerken in Duitsland zijn vrouwen en mannen sinds ruim twintig jaar formeel gelijkgesteld.