Kritiek studenten op Rutte bij acties
Studenten kondigen meer acties aan tegen het hogeronderwijsbeleid van staatssecretaris Rutte. „Die acties zullen niet fijn van aard zijn”, zei voorzitter K. Toering van de Landelijke Studentenvakbond dinsdag. „Wij zijn uitgepraat met de staatssecretaris.”
Rutte zette kwaad bloed bij de studenten door niet zijn gezicht te laten zien bij de bezetting van het Maagdenhuis, maandagavond in Amsterdam. De politie liet dinsdag 66 studenten vrij. Ze kregen een boete van 75 euro voor huisvredebreuk. De politie wilde het onderzoek woensdag afronden. Degenen die weigeren hun naam te noemen, krijgen een extra boete van 50 euro vanwege overtreding van de Wet op de identificatieplicht.
Alle studenten kregen boven op de boete ook een voorwaardelijke dagvaarding mee. Later dit jaar is er een zitting. De agenten hielden maandagavond 141 bezetters aan. De politie begon met de ontruiming van het Maagdenhuis op verzoek van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam. De universiteit besloot de bezetting niet langer te tolereren nadat urenlange onderhandelingen met de studenten op niets waren uitgelopen.
De studenten kwamen in actie, omdat ze zich kwaad maken over het hoge collegegeld dat ze moeten betalen als ze langer dan vijfenhalf jaar studeren. De universiteit mag hen dan maximaal 4500 euro per jaar gaan vragen, driemaal zoveel als het normale collegegeld. Rutte wil de studenten achter de broek zitten, omdat velen van hen te traag studeren.
De studentenvakbond is boos, omdat Rutte de afgelopen weken herhaaldelijk studenten had aangespoord om in actie te komen tegen slecht onderwijs en een gebrek aan inspraak. De LSVb kondigde zelfs aan om woensdag aangifte van opruiing te gaan doen bij de politie in Amsterdam. Rutte zei dinsdag dat hij ludieke acties bedoelde, en niet tegen zijn eigen beleid, maar tegen de universiteit. Hard nodig, herhaalde hij dinsdag, want de universiteiten steken nog veel te veel geld in hun eigen bestuursapparaat en te weinig in onderwijs. „De bureaucratie aan de universiteiten is chronisch.”