Actie kerken tegen dance-evenement Lingebos
Een platform van Lingewaalse kerken gaat vrijwel zeker protest aantekenen tegen de plannen voor een dance-evenement in het Lingebos bij Spijk. Dat lieten vertegenwoordigers van de kerken dinsdagavond weten tijdens een informatieavond in dorpshuis De Lindehof in Spijk.
Omwonenden, ondernemers -onder wie een naburige camping- en politici toonden zich ongerust over de plannen voor het dance-evenement, dat naar verwachting 25.000 toeschouwers naar het Lingebos zal lokken.
Mocht het evenement doorgang vinden, dan overwegen de kerken zich aan te sluiten bij de activiteiten van de stichting Naar House, die zich bezighoudt met evangelisatie onder bezoekers van dergelijke festivals.
De organisator, B2S uit Rotterdam, klopte vorig jaar bij de gemeente aan met plannen om in de zomer van 2004 een groot dancefeest in het Lingebos te organiseren. Men koos voor het Lingebos vanwege de mooie, rustige en ruime locatie. Het college gaf destijds geen groen licht, omdat de organisator de veiligheid niet kon garanderen.
Een jaar later krijgt B2S alsnog toestemming van de gemeenteraad. „Het college heeft een positieve grondhouding. We willen ruimte bieden aan allerlei activiteiten,” motiveerde burgemeester Alberse de medewerking van de gemeente. Inwoners van de gemeente kunnen tot 24 maart reageren op het besluit. Na een positieve beslissing van het college kan zes weken lang bezwaar worden gemaakt.
In het Lingebos verrijst van maandag 15 tot en met vrijdag 19 augustus een compleet dorp met tenten, podia en kramen. Het eigenlijke evenement heeft plaats op zaterdag 20 augustus, van 11.00 tot 23.00 uur. De organisatie wil de zondagsrust waarborgen. Wel moeten vanaf 23.00 uur tienduizenden bezoekers met pendelbussen en ongeveer 5000 auto’s het bos verlaten. Diezelfde nacht vindt een eerste grote schoonmaak plaats. De daaropvolgende zondag worden geen activiteiten ontplooid.
Om toestanden van zeven jaar geleden te voorkomen, toen jongeren urenlang bleven rondzwerven en vernielingen aanrichtten, wordt ’s nachts door de politie gepatrouilleerd.
In overleg met gemeente, politie en brandweer treft de organisatie strenge veiligheidsmaatregelen. Er is een ordedienst van 175 man, aan de minimumleeftijd van 18 jaar wordt streng de hand gehouden en er wordt gecontroleerd op het bezit van wapens en drugs.
Vooraf stort de organisator van het concert een waarborgsom van 30.000 euro. Daarmee kan de gemeente eventuele onkosten vergoeden.
De waardering voor de presentatie van de organisatie liep dinsdag uiteen. „Professioneel”, oordeelde burgemeester Alberse. „Glad”, typeerden tegenstanders.