Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket
Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).
Het medicijn dostarlimab (merknaam Jemperli) vergroot in combinatie met chemotherapie de overlevingskans van vrouwen met gevorderde of terugkerende baarmoederkanker aanzienlijk. Het is een vorm van immuuntherapie, waarmee het eigen afweersysteem wordt geholpen kankercellen te vernietigen.
Vrouwen die met dit middel werden behandeld, overleefden hun ziekte volgens een studie veel vaker dan vrouwen die alleen chemotherapie kregen. Van de onderzochte vrouwen met gevorderde of teruggekeerde baarmoederkanker die alleen chemotherapie kregen, leefde na twee jaar 59 procent nog. Van de patiënten die ook het nieuwe medicijn kregen, was 83 procent na twee jaar nog in leven.
Het Zorginstituut verwacht dat in Nederland circa 140 vrouwen per jaar in aanmerking komen voor deze behandeling. Die kost zo’n 170.000 euro per patiënt per jaar. In totaal gaat het ruim 19 miljoen euro per jaar kosten om het medicijn vanuit de basisverzekering te vergoeden. Die kosten staan volgens de beoordelaars „in redelijke verhouding tot de verwachte gezondheidswinst”.