Binnenland

Sociale vormingsplicht van start op Antillen

Op de Nederlandse Antillen gaat deze maand de sociale vormingsplicht van start. Kansarme jongeren krijgen daarmee de mogelijkheid nog wat van hun leven te maken.

ANP
2 March 2005 06:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:17

De Antilliaanse regering had het invoeren van zo’n vormingsplicht al afgesproken in het Urgentieprogramma. In oktober stelde Nederland nog vier miljoen (Antilliaanse) gulden (ruim 1,6 miljoen euro) beschikbaar voor de uitvoering van een pilotproject. Dat gaat nu daadwerkelijk beginnen.

Woensdag gaan de eerste brieven de deur uit naar honderden jongeren van 16 tot en met 24 jaar. Zij worden opgeroepen voor een intake–gesprek. Deskundigen bepalen dan of ze de vormingsplicht nodig hebben of niet.

Uit de duizend jongeren die in totaal worden aangeschreven, zal een groep van 210 worden geselecteerd. Het gaat met name om jongeren die weinig kans maken op de arbeidsmarkt omdat ze onvoldoende scholing hebben. Zij moeten deelnemen aan een van de vier programma’s die worden ontwikkeld. Een voor extra scholing, een voor het aanleren van sociale vaardigheden, een voor inburgering en een voor het oplossen van gedragsproblemen.

Premier Etienne Ys en afgevaardigden van de eilanden Sint Maarten, Bonaire en Sint Eustatius ondertekenden maandag een samenwerkingsprotocol. Door logistieke problemen was er geen afgevaardigde van Saba aanwezig om het mee te ondertekenen. Ook een vertegenwoordiger van Curacao ontbrak. Op dat eiland moet de officiële beslissing om mee te doen nog vallen. Ys verwacht dat volgende week alles in kannen en kruiken is.

Het pilotproject gaat woensdag van start op Sint Maarten en Bonaire. Over twee weken volgt Curacao. De eerste zes maanden is meewerken voor jongeren nog vrijblijvend. Per 1 september moet het pilotproject een definitief karakter krijgen. Vanaf dan geldt de vormingsplicht op alle eilanden. Ook gelden dan sancties als jongeren niet komen opdagen.

Verder moeten in september nieuwe afspraken worden gemaakt met Nederland over de totale omvang van de financiële steun die Den Haag aan het programma geeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer