Schoof verdedigt undercoveractie bij moskeeën in zijn NCTV-tijd
Dick Schoof is de Tweede Kamer in de verdediging geschoten op kritische vragen over undercoveracties bij moskeeën toen hij de baas was bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat gebeurde in de jaren 2013, 2014 en 2015 en toen waren „in Europa grote aanslagen” en was ook in Nederland een hoge terroristische dreiging, zei de nieuwe premier in het debat over de regeringsverklaring.
Schoof onderstreepte dat hij altijd binnen de wet is gebleven. „In die context heb ik op het scherp van de snede in het belang van de veiligheid van Nederland, maar altijd binnen de wet, […] gezocht naar manieren” om te zoeken naar potentiële terroristen in de samenleving”.
De minister-president benadrukte dat de opzet niet was „om bevolkingsgroepen te traceren of uit te sluiten”. Schoof vond het „een beetje ongemakkelijk” dat hiernaar wordt gevraagd door DENK-leider Stephan van Baarle. Want hier is eerder al politieke verantwoording over afgelegd door een eerdere minister van justitie.
Van Baarle is niet tevreden met de „algemeenheden en procedurele uitingen” in het antwoord van Schoof. „Dit is gewoon een minister-president die in het verleden onder het mom van het beschermen van de veiligheid een aanpak introduceerde om spionnen te sturen naar moskeeën”, zei de politicus.
De undercoveracties kwamen in 2021 aan het licht toen NRC hier over schreef. De NCTV heeft bij gemeenten een adviesbureau onder de aandacht gebracht dat in het geheim onderzoek deed bij islamitische gemeenschappen.