Binnenland

Inwoners Drenthe vrezen overlast door komst F-35’s

De zoektocht van Defensie naar meer ruimte om te oefenen met bijvoorbeeld jachtvliegtuigen (F-35’s) maakt veel los in Drenthe. Bijna vijfhonderd mensen bezochten de informatiebijeenkomst in De Bonte Wever in Assen. Veel van hen vrezen overlast.

ANP
3 July 2024 22:07

Onrust is er ook over de mogelijke uitbreiding van oefenterrein De Haar dat misschien wel twee keer zo groot moet worden. „Bij de aanleg destijds zijn daar huizen voor afgebroken. Als dat nu nog een keer gebeurt, is het gebied helemaal weg”, stelde een bewoner.

„Maak voor de kust je eigen eiland waar je kunt oefenen”, reageerde iemand op de eventuele komst van F-35’s. Een ander woont in de aanvliegroute van Groningen Airport Eelde en zegt nu al genoeg overlast te ervaren. „Het is een onzalig plan om zoveel geluid toe te voegen in Drenthe. We slachten zo de kip met de gouden eieren.” Het leverde applaus op in de zaal waar ook een spandoek stond met de tekst ‘F-35 no-go.’

Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) had dit doek meegebracht, net als bij een soortgelijke bijeenkomst eerder in Groningen. „Ze denken dat dit gebied leeg is, maar het is dichtbevolkt”, klonk het. Volgens VOLE verliezen recreatiegebieden (driehonderd) hun bestaansrecht als de jachtvliegtuigen op Eelde komen.”De kop van Drenthe, de Hondsrug, de beekdalen van Hunze en Drentsche Aa trekken honderdduizenden dag- en verblijfsrecreanten. Met de F-35 jachtvliegtuigen boven het gebied is de rust verdwenen en blijven bezoekers weg.” Jan Schuurmans van VOLE was pas op Ameland. „Daar kwamen er twee langs. Ik wist niet dat het zo erg was. Voor mijn gevoel duurde het ook heel lang.”

De provincie Drenthe zei eerder te snappen dat Defensie zich wil versterken, maar noemde het stationeren van jachtvliegtuigen (F-35’s) op vliegveld Eelde een ‘no- go’.

Defensie benadrukte dat het nog niet zeker is dat F-35’s het burgervliegveld in Eelde gaan gebruiken. „We verkennen de plannen, de keuzes moeten nog gemaakt.” Vanwege toenemende internationale spanningen heeft Defensie meer ruimte nodig om te oefenen en daarvoor wordt de „minst slechte plek gezocht”. Het kabinet beslist uiteindelijk op welke locaties Defensie kan uitbreiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer