Europarlementariër Strik: ingrijpen als Nederland Hongarije volgt
Als Nederland net als Hongarije de rechtsstaat gaat uithollen, dan moeten de andere EU-landen lessen trekken uit de situatie in Hongarije en snel een Europese strafprocedure starten, vindt Europarlementariër Tineke Strik.
„De situatie in Hongarije heeft laten zien dat je er vroeg bij moet zijn. Want premier Viktor Orbán heeft sinds 2010 door een aantal herverkiezingen zijn positie geleidelijk aan stevig kunnen verankeren.” Het was dus wat Strik betreft rijkelijk laat toen de Europese Unie in 2018 tegen Hongarije de zogenoemde Artikel 7-procedure begon die uiteindelijk kan leiden tot verlies van stemrecht in de EU.
„Natuurlijk zitten we als Nederland niet meteen in een Artikel 7-procedure”, zegt Strik, sinds 2019 Europarlementariër voor GroenLinks en sinds 2020 ook hoogleraar Migratierecht in Nijmegen. „Maar de nieuwe regering kondigt maatregelen aan die problematisch kunnen zijn. Zoals het EU-recht aan de kant zetten door een crisis uit te roepen en enorme bezuinigingen op de publieke omroep.”
„Je ziet dat de situatie in Hongarije ook andere landen infecteert. Slowakije is een duidelijk voorbeeld. Maar ook in Griekenland zie je nu problemen met de rechtsstaat. Wat er in Nederland gebeurt, is nog onduidelijk.”
Strik heeft vanwege dat infectiegevaar in het Europees Parlement een congres georganiseerd over de rechtsstaat in Hongarije. Om de kennis en het debat over deze moeilijke kwestie gaande te houden.