Brabant als ‘opschalingshotspot’ voor meer plantaardig voedsel
Brabant wil de plek worden waar jonge bedrijven die zich bezighouden met innovaties voor plantaardig voedsel kunnen doorgroeien. Over vijf jaar wil de provincie bekendstaan in binnen- en buitenland als „dé opschalingshotspot voor plantbased start-ups”, aldus gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (economie).
De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant en de provincie missen nu een plek waar zogeheten scale-ups, jonge, groeiende bedrijven, hun ideeën kunnen opschalen en sneller op de markt brengen. Ze slaan de handen ineen om zo meer ingrediënten te krijgen voor „lekker, voedzaam en ook betaalbaar plantaardig voedsel”. Van Gruijthuijsen: „We werken aan slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals de eiwittransitie.”
Om dat te bereiken, krijgen jonge, vernieuwende bedrijven langere tijd financiële ondersteuning en komen er in heel Brabant onder meer testfaciliteiten en demonstratieplekken die ze kunnen gebruiken. Bestaande bedrijven kunnen ook meedoen door bijvoorbeeld samen te werken met internationale start-ups. „Het ontwikkelen van een functioneel voedingsingrediënt is al een uitdaging, maar de opschaling ervan tot een commerciële versie vergt pas echt veel kennis, kunde en kapitaal. Start-ups kunnen dat niet volledig op eigen kracht De scale-up plant biedt de kennis, de faciliteiten en het netwerk om de kansen die voor Brabant biedt te verzilveren”, aldus Birgit van Dijk - van de Reijt (BOM).