Nederland herdenkt en viert afschaffing slavernij
Door het hele land wordt zondag en maandag de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Naast de nationale herdenking in Amsterdam vinden er in elke provincie activiteiten plaats, zoals herdenkingen met kransleggingen en festivals met theater, dans en muziek. Ook wordt er vanwege Keti Koti (gebroken ketenen) op verschillende plekken gezamenlijk gegeten.
In onder meer Zwolle, Rotterdam, Den Haag, Almere en Tilburg worden tijdens de herdenking kransen gelegd. In Zaandam gebeurt dat bij de Anton de Kom-brug, waarna een wethouder het Vrijheidsmonument ter herdenking van het slavernijverleden onthult. In Zwolle wordt een stadswandeling georganiseerd die langs plekken in de stad voert die herinneren aan het koloniale en slavernijverleden. In Alkmaar en Hoorn zijn er verschillende sprekers en is er muziek.
Op de Dam in Amsterdam hangen zondag alle vlaggen van het voormalige Nederlandse koninkrijk halfstok. Het zijn de vlaggen van Nederland, Suriname, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Na de nationale herdenking worden ze gehesen.
Maandag staat op veel plekken in Nederland in het teken van de viering van het einde van de slavernij. In onder meer Almere, Utrecht, Amsterdam, Apeldoorn en Eindhoven zijn Keti Koti Festivals, waar artiesten optreden en lezingen en workshops worden gegeven.
Dit jaar is het 151 jaar geleden dat er een definitief einde kwam aan de slavernij onder Nederlands bewind. Maandag markeert ook het einde van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat vorig jaar met de excuses van de koning werd afgetrapt.