Buitenland

Update Rode Lijst: ook Aziatische olifant met uitsterven bedreigd

Het gaat niet goed met de Aziatische olifant op Borneo, blijkt donderdag uit een nieuwe update van de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten. Naar schatting leven er nog maar duizend Borneose olifanten in het wild. Onder meer door de houtkap op het grote eiland in Zuidoost-Azië is een groot deel van zijn leefgebied vernietigd.

ANP
27 June 2024 14:02

De olifanten op Borneo zijn nu als een aparte ondersoort onderzocht. De afname van de populatie komt ook doordat de bevolking in Sabah snel groeit. Olifanten gaan vaker op zoek naar eten in het grotere leefgebied van de mensen. Gewassen kunnen daarbij beschadigd raken en de olifanten „kunnen te maken krijgen met dodelijke vergeldingsacties”. Andere bedreigingen zijn stropers, aanrijdingen en de olifanten kunnen per ongeluk landbouwchemicaliën binnenkrijgen.

Met deze laatste update staan op de Rode Lijst 163.040 plant- en diersoorten. Meer dan 45.000 worden met uitsterven bedreigd. Zo signaleert de natuurorganisatie dat ook de reptielensoorten op Gran Canaria sterk achteruitgaan. De reuzenhagedis ging van ‘niet bedreigd’ naar de status ‘ernstig bedreigd’. En ook de Canaria-skink kreeg de status ‘bedreigd’. De reptielen komen van oorsprong op het eiland voor, maar in de jaren negentig is de invasieve Californische koningsslang op Gran Canaria geïntroduceerd. Die vindt de reptielen een lekkere maaltijd.

De La-Gomera-reuzenhagedis had het eerder op de Canarische eilanden juist erg moeilijk. Hij stond op het randje van uitsterven door katten, ratten en de invloed van mensen. Door beschermingsmaatregelen en fokprogramma’s is de status van de hagedis echter wat verbeterd. Hij is van ‘ernstig bedreigd’ naar ‘bedreigd’ gegaan.

Invasieve soorten leiden ook op Ibiza tot problemen. De populatie van de pityusenhagedis is met 50 procent afgenomen sinds 2010. Dat komt door de invasieve hoefijzerslang.

Verder wijst IUCN er in de recentste update op dat illegale handel de copiapoa-cactussoorten op Chili bedreigt. De cactussen zijn populair als sierplanten in Europa en Azië. Het woestijngebied wordt vernietigd door stropers en de cactussen hebben ook nog eens last van klimaatverandering.

Pablo Guerrero, betrokken bij IUCN, vertelt dat het makkelijk te zien is of siercactussen gestroopt zijn of gekweekt in een kas. „Gestroopte copiapoa hebben een grijze kleur en zijn bedekt met een stoffige bloei die de planten beschermt in een van de droogste woestijnen op aarde, terwijl gekweekte planten er groener uitzien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer