Russische cyberaanvallen bestraft met EU-sancties
Zes personen die werkten voor Russische groepen die phishing-emails verstuurden en cyberaanvallen organiseerden in Europa en Oekraïne zijn toegevoegd aan de Europese sanctielijst voor internetaanvallen.
Door de toevoeging van deze zes mensen staan er nu veertien personen en vier organisaties op de EU-sanctielijst voor cyberaanvallen.
De toegevoegde personen werkten onder meer voor de zogenoemde Callisto-groep, bestaande uit Russische informatieofficieren die gegevens proberen te stelen over de defensie in onder meer EU-landen. Twee andere personen werkten mee aan het ontwikkelen van software waarmee cruciale data- en informatiesystemen vastlopen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij banken.
Van de mensen en organisaties op de sanctielijst worden de Europese tegoeden bevroren. Andersom mogen Europese burgers en organisaties deze mensen of groepen geen geld sturen of met hen zaken doen.
Het toevoegen van mensen of groepen is een ingewikkelde zaak, omdat er ook bewijs moet zijn. Dit is bij cyberaanvallen niet altijd makkelijk. Want mocht een van de mensen op de sanctielijst bij het EU-hof bezwaar maken tegen de sancties, dan moet de EU kunnen aantonen dat het werkelijk die persoon was die verantwoordelijk was voor de aanvallen en niet iemand anders.
De EU is de speciale sanctielijst voor cyberaanvallen in 2019 begonnen.