Buitenland

Twee ruimterotsen komen in buurt van aarde

Twee grote ruimterotsen vliegen komende week vlak na elkaar langs de aarde. Ze vormen totaal geen gevaar voor de mensheid, daarvoor is de afstand veel te groot. Zulke asteroïdes komen vaker in de buurt, maar twee binnen 42 uur is volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA „een zeldzame gebeurtenis”.

ANP
24 June 2024 13:58

De eerste ruimterots heet (415029) 2011 UL21. Hij is heel groot, 2,3 kilometer in doorsnee, maar blijft relatief ver weg. Hij komt donderdag niet dichterbij dan 6,6 miljoen kilometer, ongeveer zeventien keer zo ver als de maan.

De tweede rots heeft de wetenschappelijke naam 2024 MK. Hij is pas op 16 juni ontdekt en komt veel dichter bij ons in de buurt. Op zaterdag 29 juni vliegt hij op ongeveer 290.000 kilometer langs de aarde. Dat is ongeveer driekwart van de afstand van de aarde tot de maan. Op een donkere nacht is de rots mogelijk te zien met een kleine telescoop of een goede verrekijker.

De rots 2024 MK is tot 260 meter in doorsnee. Als hij de aarde ooit zou raken, zou hij flinke schade kunnen aanrichten. Dat hij pas twee weken geleden is ontdekt, laat volgens de ESA zien hoe belangrijk het is om de omgeving van de aarde beter in de gaten te houden. Dan kunnen we potentiële gevaren opsporen.

De vlucht van de twee rotsen valt samen met de internationale dag van de planetoïde op 30 juni. Op die dag in 1908 ontplofte een ruimterots op een hoogte van ongeveer 10 kilometer boven Siberië. De rots was ongeveer 50 meter in doorsnee. De explosie was duizend keer zo zwaar als de atoombom van Hiroshima. Ongeveer tachtig miljoen bomen in een gebied van 2000 vierkante kilometer vielen om. Omdat het gebied zo afgelegen ligt, viel er geen enkele gewonde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer