Jurist: bunq heeft niet alle gedupeerden compensatie geboden
Bunq heeft nog niet alle klanten die slachtoffer zijn geworden van phishing of helpdeskfraude compensatie aangeboden. Dit zegt jurist Chizki Loonstein, die met advocaten namens tientallen gedupeerden mogelijk een rechtszaak tegen de onlinebank start. Bunq stelt dat alle bij de bank bekende slachtoffers van fraude wel een bericht hebben gehad.
Bunq meldde vrijdag alle klanten die de dupe zijn geworden van fraude te compenseren en dat zij gemiddeld 85 procent van het verloren geld terugkrijgen. Loonstein schat dat tien tot twintig klanten die zich bij de juristen hebben gemeld nog niets hebben gehoord van de bank. „Niet meer dan een handjevol” krijgt wel het volledige bedrag vergoed. Het gaat hierbij vooral om kleinere bedragen. Deze gedupeerden zouden nog geen geld hebben gekregen. De bank biedt de rest, volgens de jurist ruim honderd mensen, veel minder dan 85 procent van het verloren geld.
De onlinebank meldt volgens hem niet hoe wordt bepaald welk deel van de schade klanten vergoed krijgen. In totaal hebben mensen die zich bij de juristen hebben gemeld miljoenen euro’s verloren, stelt hij. Dit bedrag kan oplopen en Loonstein hoort nog steeds nieuwe fraudegevallen.
Een aantal slachtoffers en de juristen willen volledige schadevergoedingen. De advocaten hebben bunq zaterdag gevraagd samen in gesprek te gaan voor een oplossing. Als die uitblijft, stappen de juristen volgens Loonstein binnenkort naar de rechter.
Dat gedupeerden gemiddeld veel minder dan 85 procent aangeboden hebben gekregen, klopt volgens een woordvoerder van bunq ook niet. „Het is onduidelijk waarop deze feitelijk onjuiste stelling is gebaseerd.” Klanten, die „menen dat ze ten onrechte nog geen bericht hebben gehad”, kunnen contact opnemen met bunq. Bunq meldt niet hoeveel slachtoffers het gaat vergoeden en wat het totale schadebedrag is. „Alle communicatie tussen bank en gebruikers is vertrouwelijk.”
Bij het bepalen van de hoogte van de compensatie gebruikt bunq volgens de zegsman richtlijnen van branchevereniging NVB en geldt het principe ‘schade volledig vergoeden tenzij’. Per geval zou de bank ook kijken naar „specifieke omstandigheden”.
De onrust rond de jonge bank ontstond na berichtgeving door NOS en NRC eind mei. Opvallend veel klanten van bunq hadden door oplichterstrucs hun geld verloren. De gedupeerden zeiden moeilijk contact te kunnen krijgen met medewerkers van de bank en er was kritiek op het gebrek aan beveiligingsmaatregelen. Onlangs kondigde bunq extra maatregelen aan.