Vissen uit droogvallende beek bij vervuild Twentekanaal verplaatst
Een van de beken die is aangesloten op het Twentekanaal valt snel droog, nu de verbinding met het kanaal is gesloten nadat daar een verhoogde concentratie van een giftige stof was gemeten. Vissen die in deze Bolscherbeek zwommen, zijn daarom donderdag verplaatst, meldt het waterschap Vechtstromen. Het ging onder meer om karpers, snoeken, kleine modderkruipers en baarzen.
Vorige week werd bekend dat in het Twentekanaal verhoogde concentraties van het chemische bestrijdingsmiddel HCH waren gemeten, dat al jaren verboden is omdat de stof schadelijk is voor mens en milieu. Mensen krijgen het advies om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal en het waterschap Vechtstromen sloot de afgelopen periode alle verbindingen tussen het kanaal en zijn eigen watergangen.
Als laatste werd de verbinding met de Bolscherbeek gesloten, toen in die beek ook een verhoogde HCH-concentratie werd gemeten. Het waterschap vermoedde al dat de relatief korte beek snel zou droogvallen. Omdat dat nu, met droog weer op komst, daadwerkelijk dreigt te gebeuren, zijn veel vissen met hulp van Sportvisserij Oost-Nederland verplaatst naar het Twentekanaal, „al voelt dat misschien onlogisch”, meldt het waterschap.
Een woordvoerster van het schap legt uit dat het kanaal, ondanks de verhoogde HCH-concentratie, als dichtstbijzijnde mogelijkheid de beste optie was. „We konden lopend met de bak de dijk over en de vissen direct in het diepe water gooien. Als ze ergens anders naartoe waren gegaan, hadden ze het transport sowieso niet overleefd. Bewegen en stress is niet goed voor ze.” Bovendien hadden de vissen in de Bolscherbeek ook al te maken met een verhoogde concentratie HCH, aldus de woordvoerster.