Miljardenorder in Qatar voor Shell
Shell heeft een grote order gesloten met Qatar Petroleum. De energiemaatschappijen gaan samenwerken in het zogenoemde
Qatargas-4-project. Daarbij wordt gewonnen aardgas omgezet in vloeibaar gas (lng), dat vooral bestemd is voor de Noord-Amerikaanse en de Europese markt.
Shell gaat in Qatar fabrieksinstallaties bouwen voor het omzetten naar vloeibaar gas. Verder zijn er speciale schepen nodig om het lng te vervoeren. Shell verwacht de eerste leveranties tussen 2010 en 2012, zo maakte het energieconcern zondag bekend.
Volgens ingewijden is met de order 6 miljard dollar gemoeid. Het project moet gedurende een periode van 25 jaar jaarlijks 7,8 miljoen ton vloeibaar gas opleveren. Qatargas 4 is een joint venture tussen Shell en Qatar Petroleum, Shell heeft in het project een belang van 30 procent.
Qatar heeft zich opgewerkt tot een vooraanstaande gasleverancier. Het Golfstaatje beschikt over de in grootte derde gasreserve ter wereld, na Rusland en Iran.
Shell was zondag verder het onderwerp van een oplopende twist tussen Indonesië en Maleisië. De ruzie richt zich op een olieconcessie die is verstrekt aan de Nederlands-Britse multinational. Volgens Jakarta ligt de gegeven concessie in de territoriale wateren van Indonesië.
De ruzie ontstond nadat de Maleisische staatsoliemaatschappij Petronas bijna twee weken geleden Shell toestemming had gegeven naar olie te boren in de Celebeszee. De concessie ligt voor de noordoostelijke kust van Borneo. Dat eiland is grotendeels in handen van Indonesië (Kalimantan), maar ook Maleisië heeft in het noorden een provincie (Sarawak).
„In onze ogen is het verstrekken van de concessie een onrechtmatige daad”, stelde een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken. Een zegsman van het ministerie van Energie voegde daar aan toe dat Indonesië alles in het werk zal stellen om zijn rechten in het betwiste zeegebied te verdedigen.
Na Indonesië is Maleisië in grootte het tweede olieproducerende land van Zuidoost-Azië.