„Misschien bouwen we weer een toren van Babel”
„Europa is geen veilig huis. Men wil een continent dat zich kan meten met andere wereldmachten door te werken aan welvaart en politieke macht. Intussen zijn we misschien wel bezig met het bouwen van een nieuwe toren van Babel. Je zou bang kunnen worden voor de toekomst. Maar er is meer, je krijgt hoop als je het Koninkrijk van God erachter ziet.”
Dat zei Noor van Haaften zaterdagmiddag tijdens de ontmoetingsdag van European Christian Missionship (ECM-Nederland) in Veenendaal. ECM-N (onderdeel van ECM-Europe) is een zendingsorganisatie die werkt in Europa. Vanuit Nederland zijn ongeveer veertig zendelingen naar diverse landen uitgezonden.
Van Haaften, voormalig programmamaker bij de Evangelische Omroep, is bekend als spreekster op conferenties en van boeken. Haar boek ”Een woning voor mijn hart” is in diverse talen vertaald. Ze sprak over het dagthema, ”Christenen bewegen Europa”.
In haar toespraak legde ze de vinger bij de vele gevaren die Europa bedreigen. Dat betreft onder meer het politieke machtsdenken van de Europese Unie.
Het gaat eveneens om de secularisatie, die doorwerkt en christenen in de greep krijgt. „Christenen zijn ingepakt door materialisme, hedonisme en pluralisme. De kerk van Christus is verzwakt door compromissen en tolerantie. De kerk moet pal blijven staan voor de waarheid. Zien de mensen aan ons dat we de Heere Jezus Christus hebben leren kennen? Bent u eerlijk? Bent u anders?”
Ze zag ook positieve ontwikkelingen. Zo onderkende ze een hang naar spiritualiteit bij de huidige Europeanen. „Er zijn kansen voor christenen, net zoals er kansen voor heidenen zijn. Het Koninkrijk van God breidt zich uit en we kunnen een steentje bijdragen. Als ik het licht toelaat, gaat het licht op in de omgeving.”
De spreekster noemde het voorbeeld van een vrouw in Oostenrijk die tijdens een conferentie door de uitleg van de Bijbel overtuigd geraakt was van haar zonde en daarvan getuigde. „Ze heeft na die conferentie haar zondige relatie verbroken en woont nu alleen in een klein huis op het platteland, maar ze is gelukkig. We bewegen Europa als we mensen worden van geloof en gebed en ons niet laten inpakken door de ”ismen” van deze tijd. maar door Jezus Christus.”
Voormalig EO-programmamaker Otto de Bruijne wilde in een workshop duidelijk maken dat geseculariseerde Europeanen dikwijls beter te bereiken zijn door kunst dan door het Woord. Hij toonde een aantal door hem gemaakte schilderijen waarmee hij langs scholen en verenigingen gaat. Een zo’n schilderij laat een rechtopstaande groene voordeur zien, met daarachter een huis dat in puin ligt. In de brievenbus steekt een krant en op de stoep staan een paar flessen van de melkboer.
Het schilderij stelt Europa voor, aldus De Bruijne. „De voordeur is dicht, je hebt geen toegang, er mag niet gemoraliseerd worden, ook al heeft de Europeaan een verwonde ziel. De Europeaan zoekt iemand die zijn ziel begrijpt en misschien zal hij zich iets van advies aantrekken.”
Het is belangrijk om de mensen niet te bedriegen en de boodschap niet op te dringen. „ Een kunstwerk moet hangen aan de muur, weerloos en kwetsbaar. De mensen moeten door kunnen lopen en dan blijven ze soms plotseling staan. Wie blijft staan, ontvangt wat.”
De familie Markusse vertelde tijdens een andere workshop over zending in Frankrijk. Bram Markusse werkt als predikant in een dorpje ten zuiden van Toulouse. Het valt hem op dat er de laatste tijd meer evangelische gemeenten in Frankrijk zijn dan voorheen. Tegelijkertijd is er weerstand tegen evangelische christenen, wat het evangelisatiewerk belemmert. „Dat heeft onder meer te maken met de protestantse Amerikaanse president George Bush, die geen goede naam heeft.” Het is zijns inziens nodig afstand te nemen van Bush.
ECM-directeur Diederik Eikelboom deelde mee dat het kantoorpand in Deventer is verkocht en dat een nieuw onderkomen is gevonden in bij EB-Media in dezelfde stad. ECM-N heeft een aantal activiteiten afgestoten, waardoor men zich meer kan richten op het belangrijkste doel: gemeentestichting en discipelschapstraining.
Er zijn onlangs zendelingen uitgezonden naar Frankrijk (Frits en Susanna Stiemer), Portugal (Martin en Corine de Jong) en Oostenrijk (Jacqueline Stolk).