Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter
De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan „een stap terug te doen en na te denken”.
Diplomatieke inspanningen om kernwapens te controleren kregen ook te maken met grote tegenslagen door de gespannen internationale betrekkingen als gevolg van de oorlogen in Oekraïne en Gaza, meldt SIPRI in zijn jaarboek.
„We hebben kernwapens niet meer zo’n prominente rol zien spelen in de internationale betrekkingen sinds de Koude Oorlog”, zegt Wilfred Wan, directeur van SIPRI’s Programma voor Massavernietigingswapens, in een verklaring.
Het onderzoeksinstituut merkt op dat Rusland in februari 2023 aankondigde dat het zijn deelname aan het nucleaire ontwapeningsverdrag New START zou opschorten. Volgens SIPRI is dat „het laatst overgebleven kernwapenbeheersingsverdrag dat de strategische kernwapens van Rusland en de Verenigde Staten beperkt”.
Volgens een schatting van SIPRI zijn er wereldwijd ruim 12.000 kernwapens. Ongeveer 2100 bevinden zich aan boord van ballistische raketten in een staat van „hoge operationele alertheid”.