Geen bepaling over vrouwelijke predikant in kerkorde Zuidelijke Baptisten VS
Hoewel een meerderheid (61 procent) van de Zuidelijke Baptisten in de Verenigde Staten niet wil dat vrouwen het ambt van predikant bekleden, wordt dat toch niet in de kerkorde opgenomen. De noodzakelijke gekwalificeerde meerderheid (66 procent) ontbreekt daarvoor.
Met een strikte bepaling dat het predikambt niet aan vrouwen is gegeven wilden afgevaardigden op de jaarvergadering van de Zuidelijke Baptisten deze week vooral duidelijkheid scheppen. Want al enkele jaren is hierover verschil van inzicht binnen de grootste protestantse denominatie in de VS. Vorig jaar nog werden enkele gemeenten uit het kerkverband gezet omdat deze vrouwen op de kansel toelaten. Daaronder bevond zich de Saddleback Church van de bekende voorganger en schrijver Rick Warren. Tegelijk blijkt er in de praktijk binnen de Southern Baptist Convention wel ruimte te zijn voor vrouwen op de kansel. In totaal 1800 vrouwen dienen als predikant een baptistengemeente.
Met het voorstel dat werd ingediend door een predikant uit Florida wilden de conservatieven paal en perk stellen aan het gedogen van gemeenten die vrouwen op de kansel toelaten.
Nu er geen tweederdemeerderheid voor een eenduidige bepaling in de kerkorde is gevonden, blijft de gedoogsituatie bestaan. Wel lopen gemeenten die luid verdedigen dat vrouwen dezelfde positie in een gemeente hebben als mannen, het risico daarom uit het kerkverband te worden gezet. Dat gebeurde deze week nog met een gemeente uit Virginia .
De stemming over het voorstel door de ruim twaalfduizend afgevaardigden vond plaats tijdens de jaarvergadering die in Indianapolis (Indiana) werd gehouden. Tot de Zuidelijke Baptisten Conventie behoren 47.000 gemeenten, die samen ruim 13 miljoen leden tellen.
Tijdens de jaarvergadering werd Clint Pressley, predikant in Charlotte (North Carolina), gekozen tot president van de conventie. Hij volgt Bart Barber op.
Pressley sprak woensdag onomwonden zijn steun uit voor het plan om in de kerkorde een strikte bepaling over vrouwelijke predikanten op te nemen. Dit in tegenstelling tot Barber, die in zijn afscheidstoespraak pleitte voor tolerantie, „omdat strikte standpunten meestal leiden tot polarisatie.” Ook J.D. Greear, die van 2018 tot 2021 de conventie leidde, toonde zich tegenstander van het voorstel. Hij is bevreesd dat het leidt tot kerkscheuring. Greear zei: „Ik ben niet tegen de nieuwe bepaling omdat ik te gematigd of te zachtzinnig ben als het gaat om theologische kwesties.” Hij denkt dat door de bepaling de „maximale zelfstandigheid van plaatselijke gemeenten” in het gedrang komt. Daarom wil hij zo min mogelijk regels van bovenaf opleggen.
Heath Lambert, predikant in Jacksonville (Florida), is het fundamenteel oneens met de twee oud-voorzitters. „Het is alarmerend dat sommige leiders verwarring zaaien over de duidelijke Bijbelse leer die het ambt van predikant beperkt tot mannen.”
Embryo’s
De conventie sprak zich ook uit over verschillende ethische thema’s. Over in-vitrofertilisatie (IVF) werd in een motie opgeroepen om de onvoorwaardelijke waarde en het recht op leven van elk mens opnieuw te bevestigen, „inclusief het leven in een embryonaal stadium.” Daarbij wordt ook gepleit om alle embryo’s te beschermen en niet, zoals bij sommige medische experimenten gebeurt, het overschot te vernietigen. Kinderloze echtparen die gebruik willen maken van ivf worden in de resolutie opgeroepen ingevroren embryo’s te gebruiken.
Op het punt van de oorlog in het Midden-Oosten stelde de conventie zich in een motie zonder meer achter Israël. De vergadering veroordeelde de terroristische aanslagen van 7 oktober. De samengekomen afgevaardigden verzetten zich in een resolutie ook tegen alle vormen van antisemitisme.
Mede omdat afgevaardigden met Palestijnse wortels hun zorg uitspraken werd in de resolutie opgenomen dat de waardigheid van alle mensen die in het Midden-Oosten wonen dient te worden erkend.
„Vrijlating gijzelaars is absolute voorwaarde voordat we Israël oproepen de wapens neer te leggen” - Commissievoorzitter Zuidelijke Baptisten VS
Unaniem waren de baptisten over het amendement waarin staat dat ze zich verzetten tegen elke oproep aan de staat Israël om de wapens neer te leggen zonder dat dit resulteert in vrijlating van alle gijzelaars. „Vrijlating is absolute voorwaarde”, zei de commissievoorzitter achteraf.
Ouders
De baptisten verklaarden zich ook tegen de tendens in het onderwijs en de medische zorg om soms de rechten en verantwoordelijkheid van ouders ten aanzien van hun kinderen te negeren. „Ouders zijn de belangrijkste rentmeesters en besluitvormers van hun kinderen.”