Politie waarschuwt voor nepagenten, aantal meldingen neemt toe
In meerdere regio’s in Nederland worden de afgelopen tijd veel gevallen gemeld van oplichting door mensen die zich voordoen als agent. Waar de politie in Oost-Brabant in januari nog vijf meldingen van dit soort nepagenten binnenkreeg, was dat aantal in mei toegenomen tot 109, zo werd woensdag bekend. Vorige week waarschuwde ook de politie in Noord-Nederland voor babbeltrucs door zogenaamde politiemedewerkers.
De politie en het Openbaar Ministerie in Brabant maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling. „Veelal gaat het om een kwetsbaardere doelgroep van oudere mensen, waarbij de gemiddelde leeftijd 78 jaar is”, meldt de politie Oost-Brabant. Volgens haar slagen oplichters er in een op de vijf gevallen in om geld of waardevolle spullen buit te maken.
Criminelen die zich voordoen als agenten nemen eerst telefonisch contact op met hun slachtoffer. Ze vertellen dan bijvoorbeeld dat bij de politie bekend is dat inbrekers het huis van het slachtoffer op het oog hebben, en dat er later iemand van de politie zal langskomen om spullen veilig te stellen.
Eerder deze maand werden nog een 19-jarige man uit Eindhoven en een 20-jarige man uit Tilburg aangehouden die zich zouden hebben voorgedaan als agent. De twee waren volgens de politie betrokken bij een telefoontje aan een 66-jarige vrouw uit de gemeente Maasdriel, afgelopen donderdag. Daarin deed de beller alsof hij bij de politie in Den Bosch werkte. Hij zou drie personen hebben aangehouden die bij de vrouw en haar man wilden inbreken en vroeg of er nog waardevolle spullen in huis lagen.
De vrouw rook onraad en gaf ondertussen een andere telefoon aan haar man, waarop ze 112 intoetste. Ondertussen hield ze de zogenaamde agent aan de praat en sprak af dat er later iemand zou langskomen om de waardevolle spullen op te halen. Toen de 19-jarige Eindhovenaar later bij haar woning aankwam en wilde aanbellen, werd hij op heterdaad aangehouden. De 20-jarige Tilburger werd dinsdag aangehouden.
De politie roept mensen op om extra alert te zijn en benadrukt dat de politie nooit zou vragen om spullen of geld om die „veilig te stellen”. „Deel de preventietips met uw ouders, grootouders of andere mensen waarvan u weet dat ze kwetsbaar(der) kunnen zijn voor deze criminelen die de naam van de politie misbruiken”, aldus de politie Oost-Brabant.