Buitenland

Bezorgdheid bij EU over opmars Le Pen

De Europese Commissie en de voorzitter van het Europees Parlement roepen Frankrijk op de fundamentele EU-waarden te blijven eerbiedigen. Zij tonen zich bezorgd over de opmars van extreem rechts in de op een na grootste lidstaat.

Buitenlandredactie
23 April 2002 11:21Gewijzigd op 13 November 2020 23:32

Een woordvoerder van de Commissie uitte maandag in omzichtige bewoordingen kritiek op Jean-Marie Le Pen, die afgelopen zondag verrassend als tweede eindigde in de eerste ronde van de stemming voor het presidenschap. Normaal gesproken onthoudt Brussel zich van commentaar op de uitslag van nationale verkiezingen.

„Als ik het programma van mijnheer Le Pen goed heb begrepen, lijken sommige delen ervan me niet erg in lijn met de regels en principes van de Europese Unie”, verklaarde de woordvoerder. Hij merkte verder op: „Frankrijk heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de EU. Het voelde zich altijd verbonden met de waarden waarop de Gemeenschap is gebaseerd. We hopen dat daarin geen verandering komt.”

Voorzitter Pat Cox van het Europees Parlement zei geschrokken te zijn van de signalen van „intolerantie en vreemdelingenhaat.” Hij riep de Fransen op in hun tweede ronde de voorkeur te geven aan Chirac.

„Uit een resultaat waarbij 30 procent van de kiezers niet deelnam en 30 procent van degenen die wel meededen, koos voor een kandidaat van extreem rechts of extreem links, moeten we lering trekken; niet alleen Frankrijk, maar heel Europa”, aldus de Ierse liberaal. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat de betrokken burgers uiteindelijk niet de koers van Le Pen volgen.

Die staat bekend als euroscepticus. Hij voerde in het begin van de jaren negentig strijd tegen het Verdrag van Maastricht en de daarin voorziene invoering van de gezamenlijke munt. Hij dringt erop aan dat zijn land uit alle Europese verdragen stapt en zo zijn nationale soevereiniteit terugkrijgt.

In Oostenrijk wees de Kronen Zeitung haar lezers er fijntjes op dat Frankrijk tot de EU-landen behoorde die na de verkiezingsoverwinning van Jorg Haider in 2000 sancties tegen Oostenrijk hebben afgekondigd. „De Oostenrijkers herinneren zich de tijd dat de massamedia van Parijs over elkaar heen vielen om Oostenrijk een onverbeterlijk nazi-land te noemen”, schreef columnist Ernst Trost.

Een voormalige Israëlische ambassadeur in Frankrijk, Ovadia Sofer, zei er niet aan te twijfelen dat Le Pen een nationalist, antisemiet en racist is, maar er evenmin aan te twijfelen dat er in Frankrijk nu een massabeweging op gang zal komen „om het kleed onder Le Pen vandaan te trekken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer