Senaat onderzoekt rol Bush bij coup
De commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Amerikaanse Senaat gaat een onderzoek instellen naar de rol die de regering-Bush mogelijk heeft gespeeld bij de mislukte staatsgreep in Venezuela eerder deze maand. Dat meldde het tijdschrift Newsweek maandag.
De commissie zal zich volgens het blad allereerst richten op het zoeken naar documenten die duidelijk moeten maken welke contacten er precies waren tussen Amerikaanse functionarissen en de coupplegers. De onderzoekers van de Senaat denken dat de regering-Bush grotendeels op de hoogte was van de voorbereidingen van de staatsgreep maar niet van de ingreep, schrijft Newsweek.
Onder de personen die achter de financiering van de machtsgreep zaten, is volgens Newsweek de mediamagnaat Gustavo Cisneros, een vismaatje van George Bush senior. Cisneros spreekt de beschuldigingen tegen. Pedro Carmona, die president Chávez op 12 april verving, is echter gezien toen hij uit het kantoor van Cisneros kwam, aldus het tijdschrift.
Ook zouden er twee hoge officieren van het Amerikaanse leger onder de coupplegers zijn geweest. Vrijdag al werd bekend dat luitenant-kolonel James Rodgers op het moment van de staatsgreep in Venezuela was. Hij zou daar tot het einde van de ongeregeldheden op 13 april zijn gebleven.
Het Franse persbureau AFP meldde maandag dat ook kolonel Ronald MacCammon van het Amerikaanse leger zich onder de coupplegers zou hebben bevonden. AFP baseert zich op een bron dicht bij het officiële onderzoek naar de mislukte staatsgreep.
De Amerikaanse regering heeft maandag ontkend dat er zich tijdens de staatsgreep Amerikaanse officieren in het ministerie van Defensie in Caracas bevonden. „Zij hebben geen assistentie verleend”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Verscheidene Venezolaanse officieren zouden daarentegen hebben verklaard dat de machtsgreep wel degelijk in het bijzijn van Amerikaanse militairen gebeurde. Zij verzekerden ook dat de Verenigde Staten de hele organisatie volledig hebben gecontroleerd. De woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Venezuela, John Law, kon maandag geen commentaar geven op de onthulling van AFP.
De Verenigde Staten zeiden na het gedwongen aftreden van de Venezolaanse president dat hij de volkswoede aan zichzelf had te wijten. De staatsgreep mislukte echter doordat officieren die Chávez trouw waren gebleven na twee dagen de macht weer overnamen, zodat Chávez op zijn post kon terugkeren.
Na zijn terugkeer vorige week zondag in het presidentieel paleis riep het Witte Huis hem ertoe op de democratie te respecteren en zijn politieke tegenstanders de hand te reiken. „Het volk van Venezuela heeft president Chávez de duidelijke boodschap gegeven dat het democratie en hervormingen wil”, aldus Washington in een verklaring.
Volgens Newsweek staat Washington vijandig tegenover de links georiënteerde Chávez omdat hij goede contacten met Cuba onderhoudt. Bovendien zou zijn grillige wijze van regeren een bedreiging vormen voor de Amerikaanse olie-invoer en de Amerikaanse inspanningen de drugshandel in Colombia aan te pakken.