Nog altijd niet besloten wat Westerwolde met boetegeld COA doet
Het is nog altijd onduidelijk waaraan de gemeente Westerwolde het boetebedrag gaat besteden dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de Groningse gemeente betaalt. Elke dag dat in het aanmeldcentrum in Ter Apel meer dan 2000 asielzoekers overnachten, volgt een dwangsom van 15.000 euro aan Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Het maximale boetebedrag van 1,5 miljoen wordt naar verwachting over precies een week gehaald.
De gemeente is „op dit moment bezig met de problematiek” van het te volle aanmeldcentrum en „hoe we daar een draai aan kunnen geven”, laat een woordvoerster weten. Want het probleem in Ter Apel is niet opgelost als het maximale boetebedrag is bereikt. En dus „wordt op dit moment door juristen onderzocht welke middelen we hebben”. Een van de mogelijkheden is opnieuw een gang naar de rechter, bevestigt de zegsvrouw desgevraagd.
Ook het COA weet niet hoe het verder moet na volgende week dinsdag. „We hebben een tekort aan opvangplekken, dat kunnen we niet alleen oplossen”, aldus een woordvoerder. Sinds de dwangsom op 22 februari voor het eerst werd opgelegd, sliepen bijna steevast meer mensen in Ter Apel dan de afgesproken 2000.
Het COA krijgt momenteel „mondjesmaat” nieuwe opvangplekken aangeboden. Het gaat om „kleinere aantallen, niet meer dan honderd”, aldus een woordvoerder. Ondanks de plannen van het nieuwe kabinet om de spreidingswet af te schaffen, hoopt het COA via die weg nog op „verlichting”. De organisatie ziet dat gemeenten en provincies wel „bewegen” en de wet willen uitvoeren zolang die van kracht is. „Daardoor krijgen we hopelijk meer ruimte.”
Het college onderzoekt nog wat met het geld gedaan kan worden. Ondertussen dienen de lokale PVV en Ecologisch Alternatief woensdagavond in de gemeentevergadering een motie in. De partijen willen dat alle inwoners van de gemeente Westerwolde worden gecompenseerd voor hoge woonlasten via kortingen op onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb) en de afvalstoffenheffing.
Of dit plan het gaat halen is nog maar de vraag. De PvdA wil de voorstellen van het college afwachten. Het CDA twijfelt of het geld zo bij de juiste mensen terechtkomt, aangezien huurders niet profiteren van een korting op de ozb. De partij meent net als de VVD dat de 1,5 miljoen euro naar de inwoners van Ter Apel moet gaan, waar men de lasten draagt van het volle aanmeldcentrum, en niet naar de rest van de gemeente Westerwolde.